První český ministr životního prostředí, významný český ekolog Bedřich Moldan oslaví osmdesátiny

14.08.2015 10:56

Geochemik a ekolog Bedřich Moldan je znám především jako první český ministr životního prostředí, který se velkou měrou podílel na zavádění ekologické legislativy do českého právního systému. Profesor Univerzity Karlovy a také někdejší senátor ODS oslaví 15. srpna osmdesátiny.

První český ministr životního prostředí, významný český ekolog Bedřich Moldan oslaví osmdesátiny
Foto: top09.cz
Popisek: Bedřich Moldan

Bedřich Moldan vystudoval analytickou chemii na Matematicko-fyzikální fakultě UK a poté byl až do roku 1989 zaměstnán v různých funkcích v Ústředním ústavu geologickém. V roce 1992 se stal docentem Univerzity Karlovy pro obor geochemie, v roce 1997 tamtéž profesorem v oboru ochrana životního prostředí. Od roku 1992 byl mnoho let ředitelem Centra pro otázky životního prostředí UK, nyní je zástupcem ředitele. Mimo jiné byl v letech 1998 až 2001 zmocněncem ministra životního prostředí pro přijetí do EU a předsedou Komise OSN pro udržitelný rozvoj (2000 až 2001).

Do politiky vstoupil po listopadu 1989, od prosince téhož roku byl nejprve ministrem vlády a v letech 1990 až 1991 ministrem životního prostředí ve vládě Petra Pitharta. Kromě působení ve vládním kabinetu zasedal v letech 1990 až 1992 v České národní radě. V letech 2004 až 2010 byl senátorem zvoleným za ODS, jejímž je zakládajícím členem. Stranu opustil v roce 2010, v témže roce neúspěšně obhajoval senátorské křeslo na kandidátce TOP 09/STAN, o dva roky později se neúspěšně ucházel o senátorské křeslo již jako člen TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…