První dáma od knížete šokovala v debatě o rasismu. Vyhnali jsme po válce Němce a teď to prý máme

03.10.2013 21:14

V předvolebním speciálu Radiožurnálu diskutovali zástupci sedmi stran o rasismu a českých Romech. Posluchači se tak mohli dozvědět, že jako Češi máme spoluzodpovědnost za holokaust.

První dáma od knížete šokovala v debatě o rasismu. Vyhnali jsme po válce Němce a teď to prý máme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek a Helena Langšádlová

Nejrpve se ale řešila výzva bývalého prezidenta Václava Klause, který prohlásil, že bychom měli vystoupit z Evropské unie. Helena Langšádlová z TOP 09 byla výzvou pobouřena. "Mně se samozřejmě nelíbí. Nikdy nebyly vztahy v Evropě lepší než teď," obhajovala svůj proevropský postoj. Také Yvona Legierská ze SPOZ členství hájí: "Já si myslím, že tato výzva je naprosto neadekvátní. Česká republika má v EU své pevné místo," uvedla.

Lidovec Jan Bartošek se Klause dokonce bojí. "Já se bojím, že se spojí s nějakou stranou a bude své názory skrze ni prosazovat. Je třeba si na to dávat pozor," apeloval na posluchače. Nejstřízlivěji se k otázce EU postavila komunistka Soňa Marková. "O případném vystoupení musejí rozhodnout občané v referendu. KSČM je pro evropskou integraci, pro EU moc ne. Já si myslím, že pokud od občanů vzejde požadavek na vystoupení, je třeba mu vyhovět," vysvětlila.

Rasové hledisko je prý nepřípustné

Pak už došlo na Romy. Za jejich negativní obrázek mohou podle Langšádlové média. "Obrovskou bolestí je, že se skrze média šíří spousta informací, které nejsou založeny na pravdě. My nemáme přistupovat k řešení problémů z hlediska etnik, ale z hlediska sociálních vrstev," prezentovala typicky marxistické pojetí.

Pochopení u svých kolegů ale našla. "Musíme řešit problémy s Romy jako otázku sociální, ne rasovou. Jinak se nám to vrátí jako bumerang," řekl lidovec Bartošek. A dodal, že "náš národ nese spoluzodpovědnost za romský holokaust." S tím souhlasila i Langšádlová. "Je potřeba si připomínat, že za 2. světové války jsme se zbavili všech menšin - židovské, německé i romské. A to, s čím dnes bojujeme, je toho následek," prohlašovala.

Politika sociální korupce

Podle Legierské (SPOZ) může za špatné postavení Romů liberalizace trhu po listopadovém převratu. Diskutující kandidáti se shodli na nutnosti zastropování výše úroků, aby se zabránilo lichvě, a také na potřebě určité podmíněnosti vyplácení sociálních dávek. "Dělala se tu politika sociální korupce. Řešením jsou masivní veřejně prospěšné práce," navrhl řešení Jaroslav Foldyna z ČSSD.

Zatímco zástupci TOP 09 i ODS vyjádřili lítost nad tím, že Ústavní soud zrušil zákon, který výplatu dávek podmiňoval povinností veřejně prospěšných prací, komunistka Marková verdikt uvítala. "Ten princip nebyl správný. Proto byl zcela opávněně zrušen. Vždyť se to podobalo spíše otrctví," dodala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…