První jméno do Pavlova Ústavního soudu. A má prý velké šance být předsedou

01.04.2023 10:14

Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman mohli během svých prezidentských ér značně ovlivnit složení Ústavního soudu ČR. Stejné pole se dnes otevírá pro nového prezidenta Petra Pavla, který bude jmenovat i nového předsedu tohoto soudu. Již delší dobu se spekuluje, že příštím předsedou by mohl být Josef Baxa, někdejší předseda Nejvyššího správního soudu z let 2003 až 2018. Zdá se, že jeho jmenování předsedou ÚS je opravdu blízko.

První jméno do Pavlova Ústavního soudu. A má prý velké šance být předsedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

S ohledem na o, že moderní Česká republika i její Ústavní soud vznikly ve stejný okamžik a funkční období prezidenta republiky a soudců se téměř na vlas shodují, každý prezident dostává možnost složení ÚS ČR značně pozměnit. V součinnosti se Senátem Parlamentu ČR.

Týká se to i nového prezidenta ČR Petra Pavla, který bude mimo jiné jmenovat nového předsedu Ústavního soudu ČR. Stávajícímu předsedovi Pavlu Rychetskému jeho mandát končí v létě. Do konce roku 2025 Pavel a Senát vymění 13 z 15 soudců ÚS.

Již delší dobu, minimálně od konce roku 2022, se spekuluje, že příštím předsedou ÚS se pravděpodobně stane Josef Baxa. Už v předvolební kampani se nynější prezident Petr Pavel i neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová shodli, že by si Baxu přáli v čele Ústavního soudu ČR.

„Danuše Nerudová i Petr Pavel se ve středeční debatě Prezidentského souboje Deníku jasně vyjádřili k otázce doplnění Ústavního soudu (ÚS) a jejího budoucího šéfa. Na dotaz, zda by navrhli za jeho člena a posléze předsedu Josefa Baxu, oba shodně odpověděli ‚ano‘,“ napsal Deník.cz.

Teď je to podle serveru Česká justice ještě o krok blíž. Soudcovská unie ČR, zapsaný spolek, se podle serveru Česká justice usnesla, že prezidentovi jako kandidáty na ústavní soudce navrhne právě Josefa Baxu s Danielou Zemanovou a nynějšího prezidenta Soudcovské unie Libora Vávru.

Lidovým novinám Baxa sdělil, že pokud by taková nabídka přišla, přijal by ji. „Můžu říci, že kdyby mě pan prezident oslovil a nabídku bych dostal, jistě bych ji považoval za velkou čest. A určitě bych se podrobil nominační proceduře, jak je to obvyklé,“ řekl bývalý šéf NSS serveru Lidovky.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

První co by měl nový ústavní soudce udělat, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 01.04.2023 12:15:52
Zrušeni vysledku prezidentských voleb a v zajmu zákona o propagaci komunismu toho komunistickeko smejda okamžitě odvolat. Kdo poznal rok 1989 se za Pavka musí stydět.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…