První oběti bylo šedesát tři, druhá šla s malými dětmi. Slova Donalda Trumpa o kriminalitě ve Švédsku vypustila znovu do oběhu tato odporná VIDEA

26.02.2017 12:16

45. prezident USA Donald Trump v sobotu na Floridě sděloval svým příznivcům, co strašlivého se teď děje ve Švédsku. Mnohá média se následně Trumpovi vysmála, protože v posledních pár hodinách se ve Švédsku nestalo vlastně nic. Takže Trump prý „zase šířil fake news“. Jen o pár dnů později se však velké americké deníky podívaly na to, jak to ve Švédsku opravdu vypadá. A jedním z odkazů bylo také video, které se v posledních hodinách opakovaně objevuje na Twitteru.

První oběti bylo šedesát tři, druhá šla s malými dětmi. Slova Donalda Trumpa o kriminalitě ve Švédsku vypustila znovu do oběhu tato odporná VIDEA
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Na záznamu průmyslové kamery ze Stockholmu jsou k vidění dva incidenty. Ty si ostatně můžete prohlédnout sami. První se týká třiašedesátileté ženy, kterou začátkem minulého roku okradli a brutálně shodili na zem dva mladíci tmavé pleti. Další atak na mladou matku se dvěma dětmi se odehrál rovněž v průběhu minulého roku. Tu mladý muž udeřil pěstí do obličeje za to, že upozornila kolemjdoucí ženu, že se ji útočník pokouší okrást. Právě tyto záznamy z bezpečnostních kamer se daly v posledních dnech znovu do oběhu po sociálních sítích, možná i jako reakce na nedávná slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, který poukazoval na kriminalitu ve Švédsku.
 
Připomeňme, o čem se také v souvislosti se Švédskem v uplynulém týdnu hovořilo. 
 
Donald Trump minulou sobotu na Floridě promluvil ke svým příznivcům. Znovu jim slíbil, že si došlápne na nelegální imigranty, aby Spojené státy ochránil od toho, co se děje v některých zemích EU. „Jen se podívejte, co se děje v Německu. Nebo co se stalo včera ve Švédsku!“ hřímal od řečnického pultíku. Světové deníky obratem upozornily na to, že pár hodin před Trumpovým projevem se ve Švédsku vůbec nic nestalo a lidé si začali z nového šéfa Bílého domu tropit žerty na sociálních sítích. Někteří z vtipálků tvrdili, že švédský nábytkářský gigant IKEA rozprodal všechny části hraniční zdi, čímž udělal Trumpovi čáru přes rozpočet.
  • Více k incidentům: ZDE a ZDE

 
Jenže velká americká média se posléze podívala na to, jak vypadá současné Švédsko a možná se nestačila divit. Server deníku The Washington Post píše, že jen pár dní po projevu Donalda Trumpa vypukly ve Švédsku nepokoje. Především v těch částech švédského hlavního města Stockholmu, kde žijí uprchlíci, začala v ulicích hořet auta. Shořelo jich asi šest. Vedle toho rozvášněný dav rozbil výlohy několika obchodů a házel kameny po policistech. Nakonec nebyl nikdo zraněn.
 
Jak ParlamentníListy.cz uvedly už v prosinci, v posledních dnech mají švédské pořádkové síly a hasiči skutečně napilno. Ve druhém největším městě Göteborg museli být povoláni na pomoc zasahujícím policistům příslušníci speciálních jednotek. Násilnosti vypukly poté, co se snažili policisté prohledávat několik bytů v severovýchodní části města. Jak uvádí britský deník Express, na policisty házelo asi padesát výtržníků pyrotechniku. Podle dostupných informací však nebyl nikdo z policistů ani příslušníků speciálních jednotek zraněn.
 
Podobné útoky na policisty však nejsou v současném Švédsku ničím ojedinělým a stávají se velmi často především v přistěhovaleckých čtvrtích Stockholmu, Göteborgu a zejména Malmö, kde tvoří přistěhovalci ze zemí Blízkého východu a afrického kontinentu více než třetinu zdejší populace. V těchto švédských metropolích se také nachází většina z asi padesáti švédských no-go zón, do kterých se obávají po setmění chodit i samotní policisté.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…