První průzkum po Babišově osvobození. Klaus může odpálit vítězný doutník a ODS se klepe strachy

24.09.2019 9:01

Ve Sněmovně by zasedlo osm stran, hlavním vyzyvatelem hnutí ANO jsou Piráti. To jsou závěry výzkumu preferencí agentury Phoenix research, který v pondělí odvysílala televize Prima a ParlamentníListy.cz jej mají rovněž k dispozici.

První průzkum po Babišově osvobození. Klaus může odpálit vítězný doutník a ODS se klepe strachy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

V září se největší podpoře voličů těší hnutí ANO 2011, jehož podpora se po ukončení prověřování kauzy Čapí hnízdo ustálila na více než 30 procentech deklarované podpory. Největšími vyzyvateli uskupení Andreje Babiše se tak stávají Piráti a ODS.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí

Aktuální šetření preferencí bylo provedeno na vzorku 1055 respondentů ve dnech 20. 8. až 18. 9. 2019.

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 30,5 procenta (pro srovnání: ve volbách 2017 získalo 29,64 procenta). Výzkum preferencí již postihl dění okolo ukončení prošetřování kauzy Čapí hnízdo ze strany Městského státního zastupitelství v Praze

Dodejme v této souvislosti, že poté, co Deník N přinesl informaci, že stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších obviněných v kauze Farmy Čapí hnízdo bude zastaveno, se v médiích často objevovala informace, že státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil svůj právní názor. Přitom již minulý rok v květnu uvedl, že pokud nebude mít policejní orgán důkazy, není vyloučeno, že trestní stíhání může být zastaveno.

„Nelze však vyloučit, že později bude odůvodněno zastavení trestního stíhání všech jmenovaných obviněných, nebo třeba jen některého z nich, neopatří-li policejní orgán důkazy, kterými by svá tvrzení uvedená v napadeném usnesení dostatečně podpořil,“ napsal tehdy žalobce.

Ve výzkumu Kubáčkova Phoenixu dále stojí, že s odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory dosáhla Pirátská strana s 19 procenty deklarované podpory (v roce 2017 to bylo 10,79 procenta). Bronzovou příčku v zářijových preferencích obsadila ODS. V tuto chvíli by ji volilo 11 procent respondentů (ve volebním roce 2017 od voličů měla 11,32 procenta hlasů) a lze předpokládat, že část jejich voličů vyjadřuje podporu bývalému členu ODS a představiteli hnutí Trikolóra Václavu Klausovi mladšímu.

Jako čtvrtá se v měření agentury umístila ČSSD, která oslovuje 7,5 procenta voličských sympatizantů (pro srovnání před dvěma roky sociální demokraté obdrželi od voličů 7,27 procenta hlasů). Je následována politickou formací Tomia Okamury – Svoboda a přímá demokracie (SPD) s 6 procenty (ve volebním roce 2017 získala 10,64 procenta), která rovněž část potenciálních voličů přepustila hnutím ANO a Trikolóra.

Následuje KDU-ČSL se zjištěným ziskem 5,5 procenta (v roce 2017 získala 5,8 procenta). Skupinu subjektů s naměřenou šancí na zisk sněmovních mandátů uzavírají TOP 09 a KSČM. Oběma zmíněným formacím v září vyjádřilo sympatie shodně 5 procent potenciálních voličů (pro srovnání před dvěma roky TOP 09 volilo 5,31 procenta stoupenců a komunisté získali 7,76 procenta podpory).

U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně je formující se hnutí Trikolóra reprezentované Václavem Klausem mladším s deklarovanou podporou čtyř procent a Starostové a nezávislí (STAN) s aktuálně naměřenými 3,5 procenty sympatizantů (v roce 2017 to bylo 5,18 procenta).

Potenciální volební účast se zastavila na hranici 58,5 procenta.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…