První tiskovka Fialova vedení ODS: Kongres ukázal energii, ODS je zpět

19.01.2014 17:49

„Myslím, že základní zpráva z kongresu je, že ODS je zpět,“ uvedl nově zvolený předseda občanských demokratů Petr Fiala na brífinku s novináři po skončení kongresu. Ode dneška se strana nechce zabývat svými vnitřními problémy, „ale znovu začne aktivně oslovovat veřejnost,“ věří její předseda Fiala.

První tiskovka Fialova vedení ODS: Kongres ukázal energii, ODS je zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

„Právě proběhlý kongres jasně ukázal energii ODS, máme jasně motivovanou členskou základnu,“ důvěřuje straně její nový předseda. Pro zajíštění úspěchů v nadcházejících volbách hodlá na kandidátní listiny uvádět jména, která osloví voliče.

Ač předseda Fiala připustil, že cesta zpět nahoru bude dlouhá, zároveň se domnívá, že v nejbližších volbách – do Evropského parlamentu – má ODS výhodu. „V evropských otázkách jsme jasně dlouhodobě vyprofilovanou stranou," říká Fiala k ODS, která podle svého předsedy nejdůrazněji hájí národní zájmy.

Na zířejším grémiu strany má nové vedení „jasný úkol“: „Rozdělíme si úkoly a pak budeme pokračovat dále ve snaze k návratu na politické výsluní," řekl Petr Fiala.

Místo pro Němcovou i Pospíšila

To, že ve vedení strany není Miroslava Němcová ani mezi voliči zřejmě oblíbený Jiří Pospíšil, neznamená, že by přestali být výraznými tvářemi strany. „Na kongresu byly volby vedení, z členské základny se ozývaly hlasy po novém vedení a vůle členské základny se projevila,“ domnívá se předseda Fiala. Ti, kteří ve volbě neuspěli, by měli i nadále mít prostor pracovat pro ODS. „Plýtvání lidmi, talenty a schopnostmi si nemůžeme dovolit,“ řekl Petr Fiala i s poukazem na skutečnost, že Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil jsou členy poslaneckého klubu ODS.

„Úkolem ODS jako konzervativní strany je ochrana parlamentní demokracie a svobody jednotlivce,“ zdůraznil předseda s tím, že nemá na mysli snad především jisté napětí mezi hlavou státu a Poslaneckou sněmovnou, ale že jde především o „otázku manažerského řízení antipolitiky“. V tom považuje TOP 09 za přirozeného partnera v pravé části politického spektra. Politické oslabení strany hodlá zvrátit: „My odcházíme z tohoto kongresu s tím, že to změníme a oslovíme voliče.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…