Prvním místopředsedou hnutí STAN se stal poslanec Jan Farský. Gazdík je místopředsedou

13.04.2019 14:34

Prvním místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Hlasovalo pro něj 93 procent delegátů, uvedla ČTK.

Prvním místopředsedou hnutí STAN se stal poslanec Jan Farský. Gazdík je místopředsedou
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Jan Farský

Volební lídr do sněmovních voleb v roce 2017 neměl protikandidáta. Jako dvojku hnutí si ho přál nový předseda Vít Rakušan. Delegáti budou nyní volit další stranické místopředsedy a členy užšího vedení.

Za hlavní prioritu STAN Farský označil vzdělanost a vzdělání, které jsou podle něj nejlépe investovanými penězi a jsou i odpovědí na bezpečnost České republiky a její růst. Za velkou výzvu označil zmenšování meziregionálních rozdílů.

Za zvolení Farský poděkoval. Řekl, že jednoznačnou podporu téměř 93 procent delegátů nečekal, protože svými návrhy někdy hnutí provokoval. „Udělám vše pro to, abyste svého rozhodnutí nikdy nelitovali,“ řekl.

Místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stali bývalý předseda Petr Gazdík a Věra Kovářová a Radim Sršeň, kteří své posty obhájili. Ze 152 vyzvednutých hlasovacích lístků dalo nejvíce delegátů hlas Gazdíkovi, 130. Pro Kovářovou hlasovalo 129 delegátů a pro Sršně 127.

Věra Kovářová, která je poslankyní a zastupitelkou Středočeského kraje, ve svém projevu uvedla, že bude ráda pro STAN pracovat v jakékoli pozici. Zdůraznila, že STAN dává hlas všem těm, jimž se nelíbí sílící protievropské a autoritářské tendence.

Starosta Dolních Studének Radim Sršeň uvedl, že k jeho prioritám patří „politika chytrého venkova“, tedy prosazování vysokorychlostního internetu do všech měst a obcí. „Zabrání to odlivu mladých lidí z venkova. A přál bych si, aby se vraceli do míst, odkud pocházejí a pomohli jim rozvíjet se,“ řekl. Rád by podle svých slov obrátil trend, kdy se nůžky mezi chudými a bohatými regiony rozevírají. Chce prý i nadále přesvědčovat lidi, že Evropská unie má smysl a že euro je lepší než koruna.

Gazdík svůj projev před volbou místopředsedy omezil na minimum, vše podle svých slov řekl již ve svém předsednickém „nekrologu“, který přednesl na začátku sněmu. V něm uvedl, že STAN mohou zvítězit v krajských volbách a překreslit politickou mapu. Čas hnutí podle něj ještě za několik let přijde. Marketingové projekty podle něj nebudou trvat věčně a lidé budou chtít volit odborníky. STAN označil na nejvíce podceňovanou stranu.

Poznamenal, že se v současné době bojuje o demokracii. Zdůraznil, že senátorský klub STAN nedopustí posunutí České republiky směrem na východ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…