Prymula: Nemusíte nakupovat každý den. Babiš: Povedu Česko až do voleb

27.10.2020 14:41

Vláda se rozhodla požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o měsíc. Zatím trvá do 3. listopadu. Školy pak zůstanou i po 2. listopadu zavřené, potvrdil ministr zdravotnictví Roman Prymula. V pátek vláda oznámí, kdy se žáci do lavic vrátí.

Prymula: Nemusíte nakupovat každý den. Babiš: Povedu Česko až do voleb
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Roman Prymula

Ani žáci prvního stupně základní školy se v pondělí k prezenční výuce nevrátí, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Původně slíbil, že do lavic znovu usednou bezpodmínečně 2. listopadu. 

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

„My jsme deklarovali, že 2. listopadu se vrátí děti prvního stupně do škol. V tuto chvíli jsou čísla taková, že se k tomuto pozitivně vyjádřit nemůžeme. Protože nechci čekat do pátku, kdy budeme mít už data, která potvrdí nebo vyvrátí, že jsme v nějaké sestupné trajektorii. Určité signály se začínají vyskytovat, že jsme na dobré cestě. Přesto tady říkám, že druhého se děti do školy nevrátí, abychom byli korektní a nevyhlásili to až v pátek,“ řekl ministr zdravotnictví.

„Na druhou stranu v pátek na základě dat, která budou k dispozici, řekneme, kdy to bude. Určitě budeme jednat o nejbližším možném termínu,“ dodal.

Vláda kromě toho, že požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu v Česku o měsíc, schválila také plošné testování v domovech seniorů pomocí antigenních testů. Nakoupit je má VZP. S prvními odběry se začne příští týden.

Prymula pak mimo jiné na tiskové konferenci zopakoval, že je nutné se dostat na reprodukční číslo 0,8, poté by mohla být opatření zmírňována. 

Mezi otázkami zazněla mimo jiné i jedna ostrá od Radka Bartoníčka z Aktuálně.cz, jenž se ptal premiéra Andreje Babiše (ANO) na to, zda chce i nadále pokračovat ve vládnutí a vést zemi až do nadcházejících sněmovních voleb. „Mám pro vás špatnou zprávu. Určitě chci pokračovat. Ano, jsem připraven vést zemi až do voleb,“ odvětil Babiš. 

Prymula se pak vyjádřil k omezení obchodů i k zákazu nočního vycházení. „Když se podíváme na pokles mobility, tak ta jde dolů pomaleji, než tomu bylo. Pokud zhodnotíme, v čem se liší stav teď a v první vlně: V první vlně byl opravdu strach z onemocnění, teď už tomu tak není. Vyhlášení zákazu vycházení ve večerních hodinách je jakýmsi modelem pro policii, aby mohla tyto záležitosti postihovat, jinak se s tím nejsme schopni vyrovnat,“ řekl Prymula k otázce, zda zákaz nočního vycházení byl zaveden kvůli tomu, že se konají různé noční večírky. „Přesná čísla ale logicky nemáme,“ poznamenal Prymula, že lidé se samozřejmě příliš k této nákaze na večírku nepřiznávají.

Co se týče obchodů, Prymula se domnívá, že lidé chodí nakupovat zcela zbytečně. „Lidé nemusí chodit nakupovat každý den, stačí dvakrát týdně,“ sdělil, ať lidé raději chodí na procházku do lesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…