Prymula napadl český postup při vývoji vakcíny proti covidu-19. Zde je důvod

07.05.2020 22:37

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády promluvil o vývoji vakcíny proti covidu-19. Většina světových týmů jde prý jinou cestou než výzkumníci v Česku. Zdůvodnil, proč český postup při vývoji vakcíny zřejmě není ten správný, informují Lidovky.

Prymula napadl český postup při vývoji vakcíny proti covidu-19. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Místo inaktivovaného viru volí světové týmy mikroorganismy, které jsou schopny vyvolat imunitní odpověď, a do nich vpraví genetickou informaci viru. „Existují odborné důvody, proč není vhodné volit vakcínu inaktivovanou, tedy připravenou z usmrceného viru,“ uvedl Prymula.

„V současné době ve světě je asi 94 kandidátních vakcín, z nichž osm se dostalo do fáze, kdy začaly klinické testy. Z tohoto počtu je naprosté minimum inaktivovaných,“ konstatoval náměstek ministra zdravotnictví.

Hlavní problém při vývoji vakcíny je podle Prymuly to, že se u tohoto koronaviru přesně neví, jakým způsobem vyvolává imunitu a jak je dlouhodobá. „Virus v této usmrcené podobě – a těch zkušeností je celá řada – nemůže vyvolat takovou imunitní odpověď jako virus živý,“ zdůvodnil, proč není český postup při vývoji vakcíny zřejmě ten správný.

Mnohem větší stabilitu a dlouhodobější působení by mohla prý mít vyvíjená vakcína, která by byla univerzální proti všem koronavirům. „Neměla by to být vakcína, která cílí na části viru, které jsou specifické právě pro tento typ, ale na části obecné i pro SARS nebo MERS,“ dodal Prymula.

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…