Prymula vyhodil z jednání ekonoma ze Švejnarova týmu. Byl prý k ničemu, jen pomlouval v médiích

27.04.2020 15:56

Ekonom Daniel Münich na sociální síti Facebook prozradil, že byl epidemiologem profesorem Romanem Prymulovu vykázán z jednání. Prymula potvrdil, že Münicha z jednání vykázal a vysvětlil proč. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se za to na Prymulu zlobí. Naproti tomu sociolog Petr Hampl se Prymuly zastal.

Prymula vyhodil z jednání ekonoma ze Švejnarova týmu. Byl prý k ničemu, jen pomlouval v médiích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Daniel Münich je jedním z ekonomů, který radí vládě, jak se vypořádat s ekonomickou krizí spojenou s koronavirem a karanténními opatřeními vlády. Zúčastnil se také jednání týmu při ministerstvu zdravotnictví o epidemiologické situaci. Z tohoto jednání byl však vykázán.

Před chvílí jsem byl vykázán plukovníkem v záloze panem Prymulou z pravidelného jednání laboratorního týmu na Ministerstvu zdravotnictví (koordinuje rozvoj testovacích kapacit, testování, vyhodnocování). Nelíbí se mu prý, co říkám v médiích (kladu nepříjemné otázky o (ne)dostupnosti dat o testování, o absenci kvalitních analýz, o absenci efektivní testovací strategie, o málo ambiciózním výhledu budování testovací kapacity, o pomalém rozjezdu chytré karantény...)," poznamenal Daniel Münich.

„Na jednání jsem byl zván jako zástupce Ekonomického poradního týmu při Ústředním krizovém štábu. Jsem přesvědčen, že smysluplný plán ekonomických opatření můžeme dělat pouze tehdy, pokud budeme mít dostatek epidemiologických dat, analýz a na jejich základě plán do budoucna. Plošná karanténa nebo plošné uvolnění nejsou pro naší zem (vhodná) řešení," pokračoval Münich.

Podle jeho slov potřebujeme intenzivní celostátní chytrou karanténu podpořenou masivním a chytře cíleným PCR testováním bedlivě analyticky vytěžovaným.

Profesor Prymula pro server iDNES.cz potvrdil, že Münicha vykázal a vysvětlil proč.

Ano, je to pravda. Laboratorní skupina se snaží řešit veškeré otázky související s laboratorní diagnostikou koronaviru. Pan Münich pouze všechny masmediálně dehonestuje,“ řekl Prymula.

„Podle něho nemáme epidemiologický model, máme téměř nesvéprávné epidemiology, děláme tady nesmyslné výzkumy. Sám ještě nepřišel s ničím využitelným. Tato skupina je jmenována ministrem zdravotnictví a pokud je třeba ad hoc odborníků, jsou zváni. Jinak je uzavřena", dodal s tím, že pan Münich v ní není.

O citlivých zdravotnických datech hovořil na jednání zdravotnického výboru sněmovny také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, který zákonodárcům sdělil, že se k těmto datům nedostane ani on sám a považuje to za správné. K datům se dostane jen několik zákonem k tomu určených osob, např. hlavní hygienička České republiky.

Do střetu mezi Prymulou a Münichem se zapojil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Docent Münich patří k nejpoctivějším analytickým mozkům, které znám. Pokládá za přirozené, že závažná tvrzení a rozhodnutí musí být podpořena ověřenými daty. To je ale přesně to, co se vládě lží a manipulací nehodí. Kdo chce fakta, bude vykázán...“, zlobil se Kalousek.

Střet s Romanem Prymulou

Naproti tomu sociolog Petr Hampl se Prymuly zastal.

„To, že byl ze schůze krizového štábu vykázán ekonom Daniel Munich, je skvělá zpráva. Do těch jednání by vůbec neměli zasahovat lidé, kterým nezáleží ani na životech místního obyvatelstva ani na jeho životní úrovni a kteří tam hlídají zájmy zahraničních skupin. Doufám, že pan profesor Prymula ustojí mediální tlak, který teď bude zcela jistě následovat,“ napsal Hampl.

Střet s Romanem Prymulou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…