Psycholog: Věší vlajky, nemají rádi Putina. A ožírají se, nezvládají děti, pomlouvají sousedy

11.05.2022 13:17 | Ze sítí

Uznávaný psycholog a kouč Milan Studnička v rozhovoru pro YouTube kanál Svědomí národa mluvil o pozitivně vážných věcech. Vyjádřil svůj názor na vyvěšované ukrajinské vlajky v Česku, zhodnotil dopady covidu a vyjádřil se také k tématu manipulace a nekritického přejímání informací.

Psycholog: Věší vlajky, nemají rádi Putina. A ožírají se, nezvládají děti, pomlouvají sousedy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vlajky na venkově

Podle Studničky dva roky covidu se na společnosti mimo jiné podepsaly mnohem větším napětím. „Celková úroveň obav, stresu, strachu. Je to na normálního člověka strašně moc,“ hodnotí na youtube kanále psycholog, kouč a bývalý olympionik Milan Studnička s tím, že nyní pozoruje extrémní poptávku po psychologických službách.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Podle něj v každém období lidstva se lidé pohybovali v jakési hypnóze. „Mocní řekli, že tito lidé jsou špatní a dav se zbláznil a začal ty špatný likvidovat,“ upozorňoval s tím, že svým klientům často doporučuje, aby se zaměřovali na krásné věci, které mohou ovlivnit –  rodinu, přátele nebo prostřední ve kterém žijeme. „Ale nemusíme všude možně vyvěšovat vlajky, které ani nenáleží naší země a dělat pokrytecké akty, které nikam nevedou,“ kroutí hlavou psycholog. „Problém je v tom, že toto pokrytectví pak vytváří tu nenávist. Já si nalepím žlutomodrou nálepku na auto a jsem ten dobrej. Ten, kdo to všechno podpoří a zachrání svět,“ uvedl a pokračoval:  „Já si myslím, že problémy máme řešit primárně ve vlastní rodině. Znám bohužel hodně lidí, kteří mají nálepky na svých profilech, ale zároveň se jim rozpadá vztah. Takže já jsem strašně nazlobený, že něco řeší politici, jak je ten Putin strašně zlý, ale doma nezvládám své děti, sem tam se ožeru, pomlouvám souseda. Tak tohle lidské pokrytectví mě strašně vadí,“ komentuje s tím, že pro něho je to úsměvné a on sám se necítí být Čechem, ale hlavně člověkem. „Fakt mi to vadí, někdy si v Praze připadám jako v Kyjevě. Českou vlajku tady člověk nevidí, ale ukrajinských je tady spousta,“ nechápe psycholog a přešel k tématu přejímání informací. Základy tohoto chování vidí především ve školství.

Celý systém školství je postaven na tom, že už člověk ve škole musí opakovat to co říká učitel, nebo učebnice, připomíná.  Škola nás ale neučí generovat to moudro z nás. „Školství by mělo být zaměřeno na to porozumět sobě, vztahům, komunikaci a jako bonus se mohu zajímat o to, co mě jednou bude zajímat,“ uvedl s tím, že mnohem důležitější je, porozumění dítěte, proč se cítí frustrovaně, když dostane pětku. „Pokud projdeme tímto standardizovaným školstvím, kde musíme opakovat, co někdo řekl, tak logicky, když mě někdo něco řekne, tak v tom frčím dál,“ vysvětloval, proč lidé často mají tendenci přejímat nekriticky informace z televize a nezdravě podléhat společenským vlivům a trendům.

„Když v médiích začne rezonovat téma smrti a nenávisti a je to bráno jako normální, je to úlet už hodně za hranou,“ vyjadřuje se dále Milan Studnička k současné rétorice politiků a médií, která se šíří i směrem k dětskému publiku. Je podle něj smutné, že celkové naladění ve společnosti je hodně jednostranně zaměřené, i když je to běžná historická zkušenost, kdy stát dělá vše proto, aby všichni vnímali, že ti druzí jsou ti zlí.

Závěrem rozhovoru došlo také na téma reakce a obrany na manipulaci. Čím více zná člověk sám sebe, své hodnoty může pak více manipulaci rozpoznat, myslí si psychoterapeut. „ Je to celkově o osobnostním rozvoji, zpracovat své strachy, odpustit lidem, na které s e zlobím a tím pádem zjistím, kdo se mnou chce manipulovat a kdo ne. Najednou to vnímám, vidím. Řeknu mu, je mi to nepříjemné a dokáží se vymezit aniž bych šel do konfliktu,“ uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …