Psycholožka: Mačetový útok byl vyvolaný hněvem

09.11.2012 15:30

Mačetový útok loni v Novém Boru nebyl podle psycholožky plánovaný, ale byla to akce vyvolaná hněvem. Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové to soudní znalkyně z oboru psychologie dnes uvedla při hlavním líčení. Neveřejné jednání s pěti obžalovanými mladíky pokračuje u Krajského soudu v Liberci už třetí den za přísných bezpečnostních podmínek. Útok loni vyvolal na severu Čech několik protiromských demonstrací.

Psycholožka: Mačetový útok byl vyvolaný hněvem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Jasné zatím není, kdo a čím útočil. Mačetu ani jinou podobnou zbraň policisté nezajistili. Poškození ve čtvrtek u soudu vypověděli, že nevědí, jaké zbraně měli útočníci v rukou. Mačetu viděl z určitostí jen muž, který přišel do baru těsně před incidentem a na něhož skupina nezaútočila. Dnes před soudem vypovídal svědek, který bydlí naproti baru a vyhlédl z okna, když uslyšel hluk. Podle soudkyně uvedl, že útočníky viděl jen vycházet a nedovedl říci, zda drželi něco v rukách.

Útok se stal loni 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a vyvedli je. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění.

Podle některých spekulací uvnitř seděli při prvním konfliktu údajně jen dva muži a další si přivolali na pomoc v předtuše útoku. "Ve spisu to není. Jestli to tak bylo, nevím," řekla ve čtvrtek předsedkyně senátu. Příbuzní obviněných mladíků navíc tvrdí, že mačety dovnitř přinesl někdo jiný. Poškození i svědek, který byl v baru, to odmítají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…