Ptal se, co lidé na náměstí chtějí. „Mír!“ znělo. Ale ne zrovna přátelsky...

28.09.2022 21:36 | On-line

„Fiala nás označil za ruské šváby. Je nás tu hodně a bude nás tu víc, víc a víc, až bude celá republika samý ruský šváb!“ Reportér Radek Bartoníček dnes vyrazil do davu lidí na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a sesbíral od nich pro vládu Petra Fialy (ODS) mnoho zajímavých vzkazů. Protestující volali především po hájení ukončení války, hájení zájmů českých občanů a České republiky. Opakovali, že jde o važný problém s energiemi, který může být likvidační. Důrazně odmítali označení „proruští“.

Ptal se, co lidé na náměstí chtějí. „Mír!“ znělo. Ale ne zrovna přátelsky...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí 28.9.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Novinář Bartoníček vyrazil do davů lidí, kteří přišli vyjádřit nespokojenost s úřadováním Fialovy vlády. Tázal se jich, co říkají na to, že jsou považováni za lidi s povětšinou proruskými názory. „Je to nesmysl!“ reagovala téměř jednoznačně skupina lidí stojících poblíž reportéra.

„Mírovou cestou nemůžeme někoho zavrhnout, nemůžeme někomu nadávat, urážet ho,“ vysvětlil muž středního věku, že je pro jednání s Ruskem především v rámci dodávek plynu, zároveň však odmítá, že by tím byl proruský. Souhlasně přikyvovali i ostatní protestující.

Vyjádřit se na kameru chtěla i vedle stojící žena. „My jsme pro to, aby se dohodl mír, aby se jednalo a došlo se k nějaké dohodě. Aby se hlavně přestalo válčit. Dokud se bude válčit a bude se přispívat zbraněmi a penězi na boj, tak se bude válčit donekonečna,“ popsala, co ji právě dnes dovedlo na protivládní akce s názvem Česká republika na 1. místě.

Bartoníček zmínil protiargumenty části veřejnosti, že pokud se nebude na Ukrajině bojovat, dosáhne ruský vůdce Vladimir Putin svého. „Na to je jednoduchý protiargument: zastavte teď boje a sedněte si k jednacímu stolu. A to je celé,“ zopakovala protestující, která podle svých slov nenabyla pocitu, že by Putin jednat nechtěl. „Nikdy jsem neslyšela, že by Putin řekl ‚nechci jednat‘. Vy ano?“ pozastavovala se.

To, že Putinovi volali různí státníci s tím, aby válka byla ukončena, je podle některých přítomných lidí na demonstraci bohužel pouhé divadlo.

„Já za svých čtyřicet let jsem v životě nepřemýšlel nad tím, jestli si doma budu moct otočit kohoutkem. Co to jako do prdele teď začíná bejt?“ zapojil se do diskuse na Václaváku další znepokojený občan. „Já se tady budu bát a klepat zimou? A pak ještě ty faktury? Pak budu někde sockovat? Proto chodím do práce? To je špatně,“ řekl, že do ulic jej primárně vyhnaly problémy v ekonomické situaci.

Poté ještě sdílel nejen své obavy: „Je to nejistota, lži. Podsouvají se nám nesmyslné věci. Lidi mají klapky na očích. Přece vidíme sami, co si myslí, o čem se baví. Každého to sere, ale nikdo nic nedělá,“ podotkl znepokojeně. Postávající lidé vedle něj podotkli, že to vše by se vůbec přitom nemuselo dít.

„Jak proruský? Ty lidi sem opravdu nenahání nějaký, co by fandili Rusku a mávali tu sovětskými vlaječkami. Je to vážně o těch energiích. Nemusíme se přece s Ruskem a s Putinem držet v obětí, ale jde o obchodní vztahy, teď nemáme moc na výběr. Nebo máme, ale bude to tak drahé, že ty lidi na to nebudou mít. Ten nedostatek je způsoben uměle, protože všechno je,“ hovořil – dá se říci – hlasem většiny lidí, kteří přišli protestovat do pražské metropole, další demonstrant.

V dalším Bartoníčkově videozáznamu vyjádřili také lidé přesvědčení, že by nastal mír, kdybychom neposílali zbraně na Ukrajinu. Argument, že by v tom případě Rusko obsadilo minimálně Ukrajinu, neberou. „Podporovat uprchlíky z Ukrajiny budiž, ale posílat tam zbraně, tím jen přikládáme do ohně. To je absolutní nesmysl! Válka skutečně neprobíhá mezi Ukrajinou a Ruskem. Ta válka probíhá mezi Amerikou a Ruskem,“ uvedl muž v důchodovém věku, že otázka, zda by Rusko obsadilo Ukrajinu, je v podstatě zástupným problémem.

„Jsme tu hlavně kvůli svým dětem. V první řadě musíme být Češi, abychom dětem předali naše tradice,“ pokračoval. Není pro něj podstatné, kdo akci organizuje, přijede i na akci, kterou povedou odboráři. Je pro něj důležité vyjádřit svůj názor.

Za klíčové pro prosperitu naší země tento muž považuje vystoupení z Evropské unie: „Tam jsme vůbec neměli vstupovat,“ zamračil se. „To, co se nepodařilo Hitlerovi, se podařilo dneska!“

Některé protestující Bartoníček svými dotazy obtěžoval. Vadilo jim především, že dokola zmiňuje protiargumenty, že Rusko by obsadilo po Ukrajině i další státy. „Jdi už s tím do prdele,“ rozmáchl se po něm jeden z demonstrantů. „My víme, co novináři umějí, nechci se s vámi bavit,“ vyprovázela další žena Bartoníčka z jejich prostoru. Sama ale později zmírnila emoce a prozradila, že z Ruska obavy nemá, zatím: „Pokud se ale dál bude dít, co se děje, pokud naši vládní představitelé dál půjdou touto cestou, tak mám obavy,“ připustila.

I v dalším ze série svých dnešních tweetů mapoval novinář názory českých občanů, kteří dorazili na Václavák. Zajímalo jej, zda organizátoři této akce nešíří strach, když říkají, že hrozí světová válka. Postarší pán naopak poukázal, jak straší česká vláda: „Vždyť to pan Fiala říkal, že jsme ve válečném stavu,“ upozornil a další lidé se začali rozčilovat, že to Fiala říkal již od začátku rusko-ukrajinského konfliktu. „Proč bychom měli my být ve válečném stavu? Jedině že to bude chtít NATO,“ dodal původně dotazovaný muž.

Popsal, co se děje v Čáslavi, odkud pochází. „V Čáslavi je letecká základna. Poslední dobou od rána do večera tam létají stíhačky. Všechno to vidíte, kam stěhují armády v Polsku na hranice... Tak co se vlastně chystá?“ řekl s tím, že se vůbec necítí bezpečně, že jsme součástí NATO, právě naopak. Pro pomoc Ukrajině by byl, ale rozhodně ne vojensky. Zpoza se ozvalo, jak si s tím poradili v Maďarsku, kde bychom se měli inspirovat. Nad poznámkou reportéra, že by Rusko po Ukrajině mohlo obsadit další pobaltské státy, se chytali přítomní za hlavu.

„Demise. Nelíbí se mi tato vláda,“ uvádí další občanka hlavní důvody jejich účasti na protivládní demonstraci. Přáli by si prý vládu odborníků, nikoli amatérů. Vadí jim, že se vláda stará více o Ukrajince než o vlastní občany. „Vláda by měla odejít co nejrychleji, už včera bylo pozdě,“ dodala jedna z nich.

Často byla z řad lidí patrná nedůvěra vůči Bartoníčkovi a obecně k médiím. „Vy, novináři, co to píšete, byste se měli probudit. Protože píšete od A až do Z samé lži. A lidé si musejí hledat informace na různých nezávislých médiích. Od vás se nedozvíme vůbec nic. Vy napomáháte téhle vládě, která lže a propaguje bruselské a další názory proti České republice.

Pan Fiala nás označil za ruské šváby. Je nás tu hodně a bude nás tu víc, víc a víc, až bude celá republika samý ruský šváb. Toho docílí,“ vypálil senior na Bartoníčka, který na Václavském náměstí vyzpovídal české občany jako zpravodaj ze serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…