Ptali jste se ministryně. A ta...

21.02.2014 13:42

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odpovídá čtenářům ParlamentníchListů.cz na otázky, které jí prostřednictvím webu posílají. V posledních odpovědích se například vyslovila pro širší debatu o kumulaci funkcí, nebo prozradila, jak je to s vymahatelností předvolebních slibů.

Ptali jste se ministryně. A ta...
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Jeden ze čtenářů kritizoval bývalého ministra spravedlnosti, tehdy ještě také člena ODS Jiřího Pospíšila. Šlo mu o to, že zastával hned několik funkcí najednou a ještě k tomu učil na plzeňských právech.

Helena Válková odpovídala a sama za sebe si myslí, že skloubit práci poslankyně a ministryně je možné. „Sama nyní čerstvě zastávám post ministryně a poslankyně a je mi jasné, že jako poslankyně samotná bych vykonávala svou práci jiným způsobem než jako ministryně spravedlnosti. Na druhé straně obě mé funkce spolu velmi úzce souvisí a funkci poslankyně mohu vhodně využít při prosazování legislativních věcí plynoucích z resortu spravedlnosti. Vykonávat k tomu ještě další zaměstnání bych opravdu už nezvládla. Ohledně kumulace funkcí se aktuálně vede odborná diskuse, nebráním se případné rozumné legislativní úpravě zákazu některých skutečně křiklavých kumulací funkcí ve veřejné sféře,“ odpověděla.

Otázka a odpověď ZDE:

Chápu mnohá rozhořčení

Podle dalšího ze čtenářů ParlamentníchListů.cz se stalo u českých politiků zvykem, že v předvolební agitaci naslibuji cokoliv a „skutek utek“. Pisatel připomněl například Topolánkovu dohodu s voliči nezavést zdravotní poplatky nebo Sobotkovo ujištění zajistit spravedlivé restituce.

„Veřejný příslib je přece u nás soudně vymahatelný?! Co lze s tím dělat?“ ptá se čtenář ministryně spravedlnosti. Helena Válková odpovídá i s pomocí paragrafů. „Dobrý den, ust. § 2884 nového občanského zákoníku zní: Příslib odměny za nějaký výkon učiněný vůči osobě blíže neurčené zavazuje přislibujícího tehdy, byl-li příslib veřejně vyhlášen. Nezavedení zdravotnických poplatků či zajištění průběhu spravedlivých restitucí nelze dle mého názoru považovat za příslib odměny poskytované za podmínky splnění konkrétního výkonu. Ačkoli chápu mnohá rozhořčení a někdy až oprávněnou frustraci voličů z toho, že politici své sliby neplní, vidím přesto řešení v aktivním přístupu širší společnosti k politice,“ napsala Helena Válková.

Otázka a odpověď ZDE:

Držte nám palce

Jedna ze čtenářek vyjádřila uspokojení nad tím, že ministryně spravedlnosti přizvala ke spolupráci JUDr. Hanu Marvanovou. „Rozčiluje mě velice veřejné napadání JUDr. Marvanové a osočování, které se děje v poslední době lidmi ze spolku Svatopluk a jimi podobnými. JUDr. Marvanová mně a mé rodině velice nezištně pomohla, tak jako nikdo jiný. Věřím, že Vy s JUDr. Marvanovou konečně napravíte fungování naší justice a vnesete do ní řád a pořádek, který tam postrádám. Držím Vám ve Vaší nelehké práci palce,“ napsala čtenářka.

Otázka s odpovědí ZDE:

„Vážená paní Faloutová, velmi Vám děkuji za podporu mé osoby i paní doktorky Marvanové. I já jsem se mohla osobně přesvědčit o jejím vysokém morálním kreditu i odborné způsobilosti. Držte nám prosím palce i nadále,“ říká ministryně Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…