Publicista k Zemanově cestě do Číny: Bouře v české sklenici vody. Zatím

07.08.2015 10:31

Politolog a publicista Thomas Kulidakis se v dnešním vydání Hospodářských novin zamýšlí nad cestou prezidenta Miloše Zemana do Číny na oslavy konce druhé světové války. Tato cesta totiž, stejně jako ta v květnu do Moskvy, rozbouřila českou scénu. Podle Kulidakise jde však o bouři ve sklenici vody.

Publicista k Zemanově cestě do Číny: Bouře v české sklenici vody. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Samotný plán českého prezidenta Miloše Zemana zúčastnit se oslav konce druhé světové války v Číně není nic proti ničemu. Není v rozporu se společnou zahraničněpolitickou pozicí Evropské unie, která oficiálně dlouhodobě uznává politiku jedné Číny. Stejně jako ji uznávají USA,“ uvedl Kulidakis s tím, že není v rozporu ani z historického hlediska. 

Jinou věcí by už ale byla případná účast českého prezidenta přímo na chystané vojenské přehlídce v Pekingu. V oblasti jihovýchodní Asie stále doutnají spory a mohutně se zbrojí. Čínská přehlídka bude monstrózní demonstrací síly jedné strany sporu, přítomnost Miloše Zemana by byla krajně nevhodná, a proto doufejme, že prezident si účast na tribuně odpustí,“ doplnil.

Podle Kulidakise jde skutečně pouze o českou bouři, v zahraničních médiích o cestě Zemana do Číny nenajdete ani zmínku. „Zdejším pitváním se v této záležitosti můžeme dosáhnout jen toho, že si ostatní konečně všimnou. Opravdu problematické věci, které Zeman dělá a kterými bychom se měli zabývat, jsou přitom jiné. Jako byl například jeho návrat ze státní návštěvy Číny v soukromém letadle, kdy ho finanční skupina měla deset hodin jenom pro sebe. Nebo jeho krajně nezodpovědné vystupování v otázce uprchlíků, které spojil s nespojitelným – českými Klokánky,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…