Publicista k padlým českým vojákům: Plačme raději nad děsivými osudy Afghánců. Ne nad zbytečnou smrtí okupantů

10.07.2014 10:28

K otázkám po smyslu zahraniční vojenské mise v Afghánistánu a ke kritické debatě o ní se připojil na serveru Britské Listy publicista Daniel Veselý. Zpochybňuje výsledky vojenského působení NATO v Afghánistánu a zdůrazňuje děsivé osudy afghánských civilistů. Slzy by prý měly patřit jim a nikoli okupantům, přestože jejich smrt je naprosto zbytečná.

Publicista k padlým českým vojákům: Plačme raději nad děsivými osudy Afghánců. Ne nad zbytečnou smrtí okupantů
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

„Domnívám se, že násilné úmrtí čtyř českých vojáků nedaleko vojenské základny Bagrám v Afghánistánu celkem logicky ukazuje, jak na tom je po dlouhých dvanácti letech západní `mise` v této nešťastné zemi, kterou válečné útrapy sužují více než třicet let,“ píše hned v úvodu Veselý.

Ve svém komentáři zdůrazňuje, že v současnosti není naše země ve smrtelném ohrožení, abychom chápali, že je třeba padnout za vlast. „Nežijeme v roce 1938 a naše země není ve smrtelném ohrožení jako v době, kdy `padnout za vlast` pro obyčejné lidi znamenala jistou, byť v jádře falešnou hodnotu. Nikdy v žádné válce žádní vojáci nebojovali skutečně za svou otčinu, nýbrž za partikulární zájmy různých elit, jimž byly oběti jejich kalkulu srdečně ukradené. Dnes je to, myslím, celkem zjevné, protože máme k dispozici daleko více informací,“ míní Veselý.

Obludnost západního angažmá v Afghánistánu

Reakce českých komentátorů jsou podle Veselého až přímočaře standardní. „Ti spekulují, jestli válka v daleké cizině stála za úmrtí celkem devíti českých vojáků, zda jsme v rámci spojeneckých závazků vůči NATO něčemu pomohli, vyjadřují účast jejich rodinám; tedy nic převratného, aniž by však reflektovali skutečnou obludnost západního angažmá v Afghánistánu, kde se Česká republika na straně invazních armád a okupantů svou vojenskou přítomností spolupodílela na plošné destrukci této dekádami mučené země, její infrastruktury a úmrtí přinejmenším 21 000 civilistů,“ uvádí Veselý.

Celý článek autora ZDE:

„Zde leží holá fakta, jež u nás, alespoň podle mých informací, v souvislosti s touto tragédií nebyla zmíněna. Úder na Afghánistán Bushova vláda uskutečnila bez požehnání RB OSN (což bylo o pár měsíců později `napraveno`), aniž by měla v rukou jediný důkaz o tom, že za útoky z 11. září stojí bin Ládin a jeho teroristé, jak napsal Noam Chomsky,“ připomíná na serveru BritskéListy.cz Veselý a dodává, že kábulská vláda tyto důkazy údajně požadovala, aby Američanům mohla bin Ládina a spol. vydat.

Jsou to krokodýlí slzy

Veselý rovněž zdůraznil, že teroristé z 11. září pocházeli ze Saúdské Arábie a Egypta. „Obě země jsou klíčovými spojenci Washingtonu, nikoliv tedy z Afghánistánu.“ O pravděpodobných cílech angažmá NATO v Afghánistánu toho bylo napsáno podle Veselého mnoho, ale velmoci prý nikdy nebojují za blaho obyčejných lidí, ale výlučně za své zájmy, dodává.

„Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se proto domnívám, že slzy nyní prolévané nad tragickou smrtí českých vojáků v Afghánistánu jsou pouze slzami krokodýlími, protože není brán v potaz skutečný obraz západní okupace této země, ani jejích skutečných cílů. Chceme-li plakat, plačme v první řadě nad děsivými osudy afghánských civilistů, nikoliv nad okupanty, přestože jejich smrt je naprosto zbytečná,“ uzavírá Daniel Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…