Publicista na Babišem placeném serveru: Hermanovy styky s teroristy jsou riziko. Zeman to musí prověřit, jinak...

10.01.2014 13:31

Pouze prezident může zákonným způsobem zabránit, aby se do vlády dostal člověk, jenž znamená bezpečnostní riziko, píše Jan Schneider na serveru Českápozice.cz. Podle publicisty by prezident selháním v této roli mohl zavdat příčinu ke svému odvolání. Situaci osvětluje na příkladu Daniela Hermana, jenž je možným ministrem kultury za lidovce a právě on přiznal kontakty se skupinou, která byla donedávna na seznamu teroristických organizací.

Publicista na Babišem placeném serveru: Hermanovy styky s teroristy jsou riziko. Zeman to musí prověřit, jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Anketa

Myslíte si, že případ "smrtící trezor" vážně ohrožuje bezpečnost naší země?

78%
22%
hlasovalo: 3924 lidí

K tématu role prezidenta republiky při jmenování členů vlády přináší Jan Schneider nový pohled. Doširoka se o něm rozepsal na serveru Českápozice.cz, který financuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Ve sporu jde o to, zda prezident musí automaticky jmenovat každého, koho designovaný premiér navrhne. Publicista zdůrazňuje, že Ústava nepraví, že prezident jmenuje každého, koho premiér navrhne. Nyní se podle něj vymezuje prostor, který mu Ústava ponechává. „Začíná se prosazovat pojetí, že se týká případných zákonných a zejména ústavních překážek jmenování člena vlády. Že tedy prezident jmenuje jenom ty premiérem navržené kandidáty, u nichž sám osvědčí, že takové překážky nejsou,“ píše Schneider.

Výbuch na palestinské ambasádě: foto z místa

Nyní na serveru Českápozice.cz Schneider osvětluje situaci, kdy prezident dokonce zasahovat do sestavení vlády musí. „A to v případě, že prezident nějaké takové překážky shledá, navržené kandidáty prostě nejmenuje,“ míní publicista.

Celý text ZDE.

Je Herman ve vládě bezpečnostním rizikem?

Prezidentu Zemanovi se tak podle Schneidera naskytla nečekaná příležitost, jak tuto teoretickou při podrobit praktické zkoušce. Podle koaličních dohod by se totiž měl stát ministrem kultury Daniel Herman, který přiznal opakovaný kontakt s Lidovými modžáhedy, radikální skupinou íránských exulantů bojujících proti teheránskému režimu. Ti byli do roku 2009 na seznamu teroristických organizací vedených EU a do roku 2012 na podobném seznamu USA.

Například podle Američanů vyškrtnutí MEK ze seznamu teroristických organizací prý neznamená přehlížení, či dokonce zapomenutí teroristických akcí MEK, včetně zabití amerických občanů a útoků na americkém území.

Navrhovaný předseda vlády nezná bezpečnostní rizika

„Designovaný premiér je politik, který ještě není ve funkci a nemá tudíž pravomoci ke styku se zpravodajskými službami. Jeho výběr budoucích členů vlády proto není ovlivněn bezpečnostními aspekty, protože je prostě nemůže znát. A zde je naprosto klíčová úloha prezidenta, který musí nahradit ze zákona chybějící bezpečnostní šetření jednotlivých kandidátů Národním bezpečnostním úřadem.“ Pouze prezident tak podle Schneidera může zákonným způsobem zabránit, aby se do vlády dostal člověk, jenž znamená bezpečnostní riziko.

„Selháním v této roli by prezident Zeman mohl zavdat skutečně regulérní příčinu ke svému odvolání,“ napsal publicista a vyjádřil přesvědčení, že prezident Zeman zaúkoluje zpravodajské služby, aby získal závazné stanovisko, zda je bezpečnostním rizikem opakovaný styk se zahraniční organizací, donedávna považovanou za teroristickou. „A že pak získané informace odpovědně vyhodnotí a zachová se tak, že neobětuje bezpečnostní aspekt politickým čachrům,“ píše ve svém článku na severu Českápozice.cz Jan Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…