Půlka Čechů má jiné názory než novináři. A vy... Výsměch slavného Čecha

19.08.2020 7:21

Televizní stanice CNN Prima News dále optimalizuje program, zřejmě z důvodu malé sledovanosti. To zaujalo herního vývojáře Daniela Vávru, který na novém zpravodajském kanálu nenechal nit suchou. „Udělal novou televizní stanici, která cílí na stejné diváky jako ČT24 a 90 % našich médií,“ zhodnotil, proč se na kanál dívá jen zlomek televizních diváků.

Půlka Čechů má jiné názory než novináři. A vy... Výsměch slavného Čecha
Foto: Repro CNN Prima
Popisek: Logo kanálu CNN Prima News

Není žádným tajemstvím, že nové televizní stanici CNN Prima News se nedaří zaujmout diváky. Jak vyplývá z posledních zpráv, kvůli ‚optimalizaci programu‘ končí talk show Silný hlas Markéty Fialové, který se vysílal ve všední dny po dvacáté hodině. Jak informoval server Mediář, moderátorku CNN Prima News přetáhla od konkurenční TV Nova. Pořad v časovém slotu nahradí publicistika s Pavlínou Wolfovou.

Jak jsme již také informovali, nejedná se o jedinou změnu v rámci optimalizace. Hlavní večerní zprávy se budou vysílat jen na hlavním kanálu Primy a nikoliv na CNN Prima News. Co se týče sledovanosti, nedosahuje kanál ani na jedno procento.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí
Problémy, které vedou k neúspěchu nové zpravodajské stanice, shrnul herní vývojář Daniel Vávra. Ten nejdříve konstatoval, že předtím, než se Prima pustila do experimentu se CNN, byly její zprávy pravicovější než zbytek nabídky. Za což dle něho byla kritizována, ale také jí to vylepšovalo sledovanost.

„Tak někoho napadlo, proč se držet svýho kopyta, od liberálních kamarádů asi dostával taky kartáč za špatné názory a udělal novou televizní stanici, která cílí na stejné diváky jako ČT24 a 90 % našich médií. Pojmenovali to CNN, aby bylo jasno, pro koho to je. A nikdo se na to nekouká,“ teoretizoval žertovně, co vedlo k vytvoření nové odnože Primy. A dodal, že opravdu není překvapení, že o stejný pohled, jako se nabízí na České televizi a v dalších médiích, není zájem.

„Byl jsem zvědav jakou budou mít sledovanost, ale že budou na třetině Šlágr TV, mě nenapadlo ani ve snu (Šlágr měl 1 % CNN 0,3 %). Přece nejsou blázni a měli to nějak promyšlený. No zjevně neměli,“ usoudil vývojář, že plánovací schopnosti manažerů nové stanice přecenil. A dodal, že výsledek je zvlášť tristní vzhledem k tomu, že kvůli karanténě většina lidí seděla doma a koukala na televizi. A CNN Prima News přesto klesala sledovanost, zatímco americká CNN trhala rekordy.

„Já vskutku současnou, nejen českou, mediální scénu nechápu. Minimálně polovina lidí má na většinu věcí opačné názory než 90 % médií,“ prohlásil Vávra a odvolal se na průzkumy politických preferencí novinářů, čtenářů a diváků. „Novináři v zásadě jdou přímo proti zájmům obrovské části diváků a často je i urážejí a zesměšňují. Nikoho ale nenapadne udělat médium pro tyhle lidi (a ne, nejsou to všechno imbecilové s nedodělanou základkou, co čtou Sputnik). Obří díra na trhu, ale někdo radši nasypal hromadu peněz do projektu, pro který tu neexistuje cílovka,“ doplnil a rýpl si, že kdyby se ho mediální magnát vlastnící FTV Prima Ivan Zach zeptal, mohl si ušetřit spoustu peněz.

Že má pravdu dokazoval Vávra hrubým součtem preferencí, které mají strany, jež dle vývojáře politické směřování CNN Prima News či ČT24 neoslovuje. Ze součtu z průzkumu Sanepu mu vyšlo, že voliči ANO, ODS, SPD, Trikolóry, Svobodných a KSČM tvoří dohromady 60,6 % populace. „Troufnu si tvrdit, že drtivou většinu voličů těchto stran politické směřování CNN ani ČT24 opravdu neoslovuje,“ mínil s tím, že výjimku tvoří část ODS a velmi malá část ANO. „Kdyby pan Zach koupil licenci od Foxu, měl šanci ovládnut tady trh. Takhle udělal další televizi pro Piráty, co čtou stejně A2Alarm a TOP/STAN, co čučí na ČT24,“ shrnul. A na závěr doplnil, že Zach se neřídil ani odstrašujícím příkladem Seznam.tv a Mall.tv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…