Pusa od fanynky i kandidát přiškrcený „Drymlovou kravatou“. Totálně uvolněný Miloš Zeman na sjezdu své strany

07.11.2015 12:11

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman v sobotu před polednem promluvil coby čestný předseda na programové konferenci Strany práv občanů v pražském Top hotelu. Po příchodu do sálu Zemanovi delegáti vestoje několik minut nepřerušeně tleskali. Prezident v projevu především mluvil o nadcházejících krajských volbách a prosazoval přímou volbu hejtmanů.

Pusa od fanynky i kandidát přiškrcený „Drymlovou kravatou“. Totálně uvolněný Miloš Zeman na sjezdu své strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Líbí se vám, koho Miloš Zeman vyznamenal 28. října?

hlasovalo: 8294 lidí

Poté, co prezident Miloš Zeman dorazil do sálu v pražském Top hotelu, delegáti mu kolem pěti minut nepřetržitě bouřlivě tleskali ve stoje. Ve své krátké řeči hovořil hlavně o minulém neúspěchu SPO v parlamentních volbách a o tom, co je třeba změnit, aby se to již neopakovalo.

Před samotným projevem krátce promluvil šéf SPO Jan Veleba, který Zemanovi přečetl vzkaz jedné jeho fanynky, který mu poslala přes Velebův facebookový profil. „Dovolím si ti přečíst jednu reakci z Ústeckého kraje od jedné paní Blanky: Těším se na něj v prosinci, měl by navštívit Ústecký kraj a dostane ode mě velkou pusu,“ uvedl Veleba a sál opět začal tleskat. „Je zajímavé, že tato žena je i moje sympatizantka, ale mně ještě takovou nabídku nedala,“ dodal Veleba a podotkl, že si všichni přejí, aby Zeman na Hrad kandidoval znovu v roce 2018. „Vždycky se mi vybaví tvoje věta z vánočního poselství: chci být prezidentem suverénní České republiky. Já jsem ročník 1947 a od dětství jsem sledoval politiku a musím říci, že za desítky let jsem já osobně tuto větu slyšel poprvé,“ sdělil pochvalně Veleba a předal prezidentovi slovo.

„Vážený pane předsedo, milý Honzo, vážení a milí přátelé, děkuji za pozvání na programovou konferenci Strany práv občanů, a protože úvodní slovo, jak se říká na Moravě, má být krátké a klobása dlouhá, tak mi dovolte jenom několik stručných úvodních poznámek a pak se těším na naši diskusi,“ poznamenal v úvodu Zeman.

Hned na začátku se prezident vrátil k volebnímu debaklu SPO na podzim 2013 v předčasných volbách do sněmovny. „Když jsem byl na dovolené na Vysočině v létě tohoto roku, tak mi přišly do rukou staré noviny ze září 2013 a tam byl odhad několika agentur, že Strana práv občanů získá 17, slovy sedmnáct, poslaneckých mandátů. Uplynul měsíc, možná měsíc a půl a výsledek, jak víte, byl jeden a půl procenta. A já jsem se sám sebe ptal, co se v tak krátkém intervalu jeden a půl měsíce vlastně stalo. A uvědomil jsem si, že jediné, co se stalo, bylo to, že jsme se začali hádat. Bylo to ve Středočeském kraji, bylo to v Praze, bylo to v Plzeňském kraji a částečně v Královéhradeckém kraji, kde senátor Dryml přiškrtil kravatou kolegu Matějku, ale vidím, že vypadá docela dobře, takže to přežil,“ vrátil se prezident ke starému případu.

Prezident dále vyzval delegáty, aby si uvědomili, že voliči nemají rádi strany, které se hádají, a takové strany mohou z výšin během velice krátké doby spadnout až na dno. „Takže ano, je dobré mít rozumný a atraktivní program, je ještě lepší mít na svých kandidátkách uznávané osobnosti, za nimiž už je vidět konkrétní práce a které tedy pro svůj kraj něco udělaly, ale ze všeho nejdůležitější je působit dojmem nerozhádané strany. Každá chyba se dá napravit, ale aby se dala napravit, tak si ji nejdříve musíme uvědomit. A proto na ni chci upozornit. Takže přeji kolegovi Matějkovi, aby jeho kravata v budoucnosti zůstala zachována, a totéž přeji i nám ostatním. Přečetl jsem si velmi pozorně navrženou verzi programu. Mám k ní jedinou připomínku. Doporučuji, abychom kromě přímé volby starostů požadovali i přímou volbu hejtmanů, protože je to naprosto logické, a doporučuji také, abychom se vrátili k návrhu, že hejtmanem nebo starostou je zvolen ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany, protože v opačném případě ten starosta nebo hejtman může být jako kůl v plotě, když nebude podpírán zastupiteli strany, která byla ve volbách úspěšná. To je moje jediná připomínka k programu,“ pokračovala hlava státu.

„Závěrem, přátelé, v krajských volbách každý bojuje sám za sebe. V parlamentních volbách se sčítají úspěchy i neúspěchy jednotlivých krajů, ale tady, v krajských volbách, mohou například Pardubice, například Zlín, například jakýkoli jiný kraj uspět a jejich úspěch nebude podmíněn úspěchem dalšího kraje. Z toho ovšem také vyplývá logický závěr, že by vedení strany podle mého názoru nemělo mluvit krajským organizacím do toho, jak sestaví kandidátky, protože to je jiný případ, než jsou volby parlamentní. Závěrem, dobře víte, že mimo svůj oficiální program se pravidelně při krajských návštěvách setkávám s představiteli vedení krajských organizací. Tuším, že už jsem se setkal se všemi s výjimkou Ústeckého kraje, ale tam teď budu, takže doufám, že i toto napravím. A víte, že vám přeji plný úspěch ve vaší práci. Obdivuji vaše nadšení, ostatně i účast na této programové konferenci to dokazuje, a věřím, že po stranách, jako byly například Věci veřejné a další, přijde nejdříve do krajů, a dá-li Bůh, poté do Parlamentu slušná a racionálně myslící politická strana,“ dodal v projevu na programové konferenci SPO její čestný předseda a prezident Miloš Zeman.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…