Půta nebude ani nadále vykonávat funkci šéfa STAN; čelí obvinění

17.04.2015 12:11

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který čelí obvinění z přijetí úplatku, nebude ani nadále vykonávat funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN), i když se v případu cítí nevinný. Řekl to dnes delegátům celostátního sněmu STAN. Úřadujícím předsedou hnutí bude dál místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

Půta nebude ani nadále vykonávat funkci šéfa STAN; čelí obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

Půta byl loni na podzim obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Půta od začátku obvinění odmítá, výkon své funkce přerušil na konci loňského roku. 
   
"Právě před pěti měsíci jsem prožil něco, na co asi člověk nemůže být připraven," řekl dnes Půta sněmu. "Ani v nejhorším snu by mě nenapadlo, že budu čelit obvinění z trestných činů, proti kterým jsem po celých 13 let, co jsem v politice, aktivně bojoval a vystupoval," řekl. Obvinění pro něj prý bylo jako nůž do zad. 
   
"Ukazuje se, že v České republice může být člověk obviněn poměrně snadno bez toho, aniž by něco udělal," uvedl také. Šrámy na soukromém i profesním životě podle něj takové obvinění vždy zanechá, i když se neprokáže. Poděkoval straníkům, kteří za ním stojí. 
   
O důvěře ho dnes ujistil i Gazdík. "Martine, my ti věříme, podivujeme se, za co je možné obvinit a že je možné spravedlnost táhnout několik měsíců či let," řekl delegátům. 
   
Po sdělení obvinění loni Půta oznámil, že nebude vykonávat funkci předsedy do doby, než se kauza vyřeší. Byl tehdy přesvědčen, že se případ může v řádu měsíců posunout, nic takového se podle něj ale nestalo. Vzhledem k tomu, že nedávno státní zástupce zamítl stížnost proti obvinění, rozhodl se Půta, že i nadále zůstane v pozadí a nebude funkci šéfa STAN vykonávat. 
   
Dnes znovu Půta odmítl, že by se podílel na jakékoliv trestné činnosti. Jeho právní zástupce požádá Vrchní státní zastupitelství v Praze o dohled nad příslušným krajským zastupitelstvím, protože se podle něj v případu nepostupuje standardně. Půta také zváží ústavní stížnost. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…