Putin! Putin! Putin! To muselo přijít: Očekávaný komentář k volbám v Itálii

05.03.2018 13:31

V posledních dnech v západních médiích rezonoval názor, že italští politici jsou až příliš nakloněni Rusku a Vladimiru Putinovi. Média se shodují na tom, že výsledek italských voleb nahrává Rusku.

Putin! Putin! Putin! To muselo přijít: Očekávaný komentář k volbám v Itálii
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na koncertě promluvil i Vladimir Vladimirovič Putin

Bruselský server Politico pár hodin před včerejšími volbami upozorňoval na údajnou „příchylnost“ většiny italských politiků k Rusku a k Vladimiru Putinovi. „Zatímco ve Spojených státech, Francii či Velké Británii se veřejně hovořilo o obavách z možného ovlivnění voleb Ruskem, v Itálii se o ničem takovém nehovoří,“ napsalo Politico s tím, že proruskou propagandu pomáhali šířit samotní italští politici, tradiční média i sociální sítě.

Anketa

Měl by Robert Fico odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 10249 lidí

Vlivný španělský deník El Pais tvrdi, že výsledek voleb v Itálii ovlivňuje ruská zpravodajská agentura Sputnik, která v italské jazyce šířila zprávy proti neziskovým organizacím a migraci. „Ačkoli má italská mutace Sputniku jen asi 45.000 příznivců, tak jejich zprávy dál šířily další desítky tisíc Italů,“ napsal El Pais. Další média také zmiňují přátelství mezi Silvio Berlusconim a Vladimirem Putinem. 

Server New Europe tvrdí, že kontakty s Ruskem udržuje také Liga severu, která šla do voleb v koalici s Berlusconiho Forza Italia. Před rokem se měl údajně setkat předseda Ligy severu Matteo Salvini s ruským poslancem a blízkým Putinovým spojencem Sergejem Železňakem, jehož jméno se mezi jinými ocitlo na „černé listině“ Západu po anexi Krymu. O propojení italských stran s Ruskem dnes píše také britský magazín Economist.

„Hnutí pěti hvězd i středo-pravicová koalice Berlusconiho a Salviniho mají společné mimo jiné to, že mají shodně blízko k Rusku a k Vladimiru Putinovi. Lze tedy říci, že jedním z vítězů včerejších voleb v Itálii je také ruský prezident,“ konstatuje Economist. Jméno Vladimira Putina zmiňuje v souvislosti s italskými volbami ve svém aktuálním textu také britský levicový deník Guardian, jenž píše o „nezkušených italských lídrech, kteří podporují ruského prezidenta“.

Ať už je či není jedním z vítězů parlamentních voleb v Itálii také Vladimir Putin, jak tvrdí Economist, zcela jistě se mezi poražené počítá doposud vládnoucí Demokratická strana. Ta získá méně než dvacet procent, což je přibližně jen asi polovina hlasů, které dostala ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014. Společně s Demokratickou stranou také prohrál Brusel. Po těchto parlamentních volbách je jasné, že bruselské elity musejí brát italské euroskeptiky skutečně vážně. Stejně jako prohlášení Salviniho, který znovu zopakoval, že Itálie bude deportovat stovky tisíc migrantů.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…