Putin: Udeříme tvrdě, když překročíte čáru. Psíci, kteří na nás štěkají

21.04.2021 13:24

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval všechny své krajany, aby se nechali očkovat proti covidu-19. „Moji drazí, neztrácejte bdělost. Nebezpečí přetrvává,“ varoval v úvodu svého každoročního projevu před ruským federálním shromážděním, ve kterém přislíbil věnovat se především vnitřním záležitostem Ruska.

Putin: Udeříme tvrdě, když překročíte čáru. Psíci, kteří na nás štěkají
Foto: Reprofoto: 1tv.ru
Popisek: Vladimir Putin.

 Za hlavní cíl označil dosažení růstu reálných příjmů Rusů, strádajících hospodářskými a sociálními dopady pandemie. Ruský prezident dnes ohlásil nová opatření zejména na podporu rodin s dětmi.

Deník Kommersant připomněl, že k polovině dubna se nechalo očkovat okolo sedmi milionů lidí, což představuje 4,8 procenta obyvatel Ruska.

„Byl jsem si jist, že překonáme všechny potíže,“ prohlásil šéf státu o pandemii koronaviru, která si podle vládního operativního štábu vyžádala životy více než 100 000 Rusů – a více než dvojnásobek podle statistického úřadu Rosstat. Ten totiž do statistik započítává i mrtvé, u kterých se nákaza zjistila až po smrti. „Statistika nám přináší neradostná čísla,“ připustil Putin, který dnes také sliboval spoluobčanům vyhlídku na prodloužení průměrné délky dožití.

Putin poděkoval lékařům a zdravotníkům ze všech končin Ruska, čímž vyvolal potlesk v sále zaplněném zákonodárci, gubernátory, ministry a dalšími členy vládnoucí elity, který přišli – většinou bez roušek na obličeji – do výstavní síně Manéž u Kremlu v centru hlavního města.

Všichni hosté podle agentury TASS se museli prokázat potvrzením o tom, že mají negativní test na covid-19.

Šéf státu připustil, že pandemie prohloubila sociální problémy a sociální nerovnosti, Rusové ji pocítili na svých příjmech. Odmítl ale myšlenku zavedení úředních cen na potraviny a další zboží, které zdražuje. „Nelze přijmout direktivní opatření, která v 90. letech vedla k prázdným pultům v obchodech,“ řekl. „Hlavní je zajistit růst reálných příjmů občanů,“ zdůraznil. „A dosáhnout hmatatelných výsledků v boji proti chudobě,“ dodal.

Stát musí poskytnout podporu především rodinám s dětmi, prohlásil Putin. „Úkolem je snížit na minimum riziko, že takové rodiny upadnou do chudoby. Opatření jsou nutná už dnes,“ zdůraznil. Prioritou mají být rodiny, kdy se o děti stará jen osamělá matka či otec. Proto od 1. června dětem od osmi do 16 let v takových rodinách bude vyplaceno v průměru 5650 rublů (asi 1586 Kč), ohlásil. Dodal, že těhotné ženy v nouzi mají dostávat 6350 rublů měsíčně. V polovině srpna se mají rodiny s dětmi ve školním věku dočkat jednorázové výplaty ve výši 10 000 rublů na školáka, a to včetně nastávajících prvňáčků.

Putin také připomněl předchozí kroky státu v tomto směru, jako je vyplácení „mateřského kapitálu“ v řádu statisíců rublů při narození potomka.

Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se loni kvůli pandemii covidu-19 snížil o 3,1 procenta, a zaznamenal tak nejprudší pokles za více než deset let. Ruská centrální banka nicméně nedávno oznámila, že se ruská ekonomika z útlumu zotavuje rychleji, než se čekalo.

V září budou v Rusku parlamentní volby a Putin potřebuje posílit svou podporu u ruské veřejnosti, podotkla agentura AFP, podle níž zůstává šéf Kremlu stále populární, nicméně jeho vládní strana Jednotné Rusko je vnímaná Rusy jako ustrnulá a zkorumpovaná. Průzkum nezávislého centra Levada z minulého měsíce jí předpověděl jen 21 procent hlasů. Na dnešní večer chystají rozsáhlé protesty příznivci uvězněného opozičníka Alexeje Navalného.

Západu pak Putin přednesl jasný vzkaz: Na překročení červené linie odpovíme asymetricky, rychle a tvrdě. Na neustálé a koordinované nepřátelské akce Západu si podle něj již Rusko zvyklo, snáší je trpělivě a s nadhledem. Zemi Putin přirovnal k mocnému tygru Šer Chánovi z Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga. 

„Je to jako kolem Šer Chána v Kiplingovi, když kolem něj poskakují jacísi malí pejsci. Štěkající, kteří se pouze snaží zalíbit svému velkému suverénovi,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…