Putin a Zelenský: Důležitá dohoda. A slova o Donbasu

11.12.2019 16:21

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé od svého zvolení jednal na osobní schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Stalo se tak na okraj summitu Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, který je znám jako „normandská čtyřka“ a od roku 2014 pracuje na mírovém procesu urovnání konfliktu na východě Ukrajiny. Podle ukrajinského prezidenta i jeho ruského protějšku byla schůzka „velmi pozitivní“.

Putin a Zelenský: Důležitá dohoda. A slova o Donbasu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Zelenskyj podle serveru iDnes.cz pozitivně hodnotil již samotný fakt, že k bilaterální schůzce s Putinem došlo a byl obnoven ukrajinsko-ruský dialog. Zůstalo však podle něj mnoho nedořešených otázek. Podařilo se ale vyjednat vzájemnou výměnu zajatců, která by se měla uskutečnit do konce roku.

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí

Také Putin označil schůzku v Paříži za užitečnou. Dodal ale, že Moskva požaduje změny ukrajinské ústavy ve prospěch zvláštního statusu Donbasu. To Zelenskyj odmítá s tím, že Ukrajina musí mít plnou kontrolu nad celým svým východním územím.

Podle ruské tiskové agentury TASS se oba prezidenti také dohodli na prodloužení dohody o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu, která vyprší 31. prosince a od anexe Krymu v roce 2014 kolem nové dohody panovala značná nejistota. „Probrali jsme principy, detaily dohody o tranzitu dojednají poradci,“ uvedl Zelenskyj.

O samotném Krymu se podle ruských médií vůbec nehovořilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…