Putin doufá, že nebude muset na Ukrajinu poslat ruskou armádu

17.04.2014 12:09

Ruský prezident Vladimir Putin pevně doufá, že nebude muset využít práva poslat na Ukrajinu ruskou armádu. Prohlásil to během dnešní televizní debaty s občany. Toto právo mu už dříve poskytla horní komora ruského parlamentu.

Putin doufá, že nebude muset na Ukrajinu poslat ruskou armádu
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident důrazně popřel, že by na východě Ukrajiny byla ruská armáda nebo ruští instruktoři. V televizní debatě s občany toto tvrzení označil za nesmysl. Podle něj na neklidném východě Ukrajiny vystupují za své požadavky místní lidé. Putin nicméně přiznal, že v době březnového referenda na poloostrově Krym „za zády" místní sebeobrany stáli ruští vojáci.

Putin rovněž označil vyslání ukrajinské armády na východ země v posledních dnech za další vážný zločin Kyjeva. Úřady se dopustily vážného zločinu, když poslaly na civilní obyvatelstvo tanky a letectvo, prohlásil v debatě, kterou několik ruských televizních stanic vysílá v přímém přenosu.

Putin popírá, že by anexi Krymu plánoval

Prezident znovu popřel, že by Moskva předem plánovala anexi a vojenské akce na Krymu. Avšak podle jeho tvrzení „hrozby vůči Rusům a ruskojazyčnému obyvatelstvu byly konkrétní a hmatatelné". Přiznal pak, že ruští vojáci podpořili místní sebeobranu, když se v březnu pořádalo referendum o připojení k Rusku. „Za zády sil krymské domobrany samozřejmě stáli naši vojáci a jednali velmi korektně, ale rozhodně a profesionálně," řekl. Blíže se Putin k roli ruských vojáků nevyjádřil.

Putin v pořadu, který přenáší i řada zahraničních televizních stanic, včetně BBC a CNN, zopakoval již známou argumentaci Kremlu, že poté, co exprezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, byl v Kyjevě v únoru proveden klasický protistátní převrat. Lidé na Ukrajině se prý začali obávat o svou budoucnost a se znepokojením sledovali „vlny nacionalismu".

Ruský prezident obvinil nynější kyjevské úřady, že místo aby začaly s lidmi na východě země jednat, nechaly zavřít jejich zástupce a poslaly na ně armádu. Proto se prý obyvatelstvo začalo ozbrojovat.

Na dnešní Putinovu debatu, již dvanáctou v pořadí, se podle agentury ITAR-TASS akreditovalo kolem 180 novinářů. Prezidentovi se k ní prý sešlo na 2,5 milionu dotazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…