Putin je pojistkou na zločineckém granátu líného Ruska, míní politolog

02.07.2015 18:28

Ruský politolog Igor Suťagin, muž, který strávil jedenáct let v ruském vězení, v rozhovoru pro Českou pozici patřící Andreji Babišovi (ANO) konstatuje, že Rusko řídí lidé sdružení kolem prezidenta Vladimira Putina, ale on sám má jen malou kontrolu nad tím, co tato suita dělá. Někdejší ruský vězeň Putina přirovnává toliko k pojistce granátu. Jasný vzkaz posílá i těm, kteří porovnávají Krym a Kosovo.

Putin je pojistkou na zločineckém granátu líného Ruska, míní politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Každá země má právo bránit své zájmy. Ale když někdo brání své zájmy tím, že podnikne invazi do jiné země, pak se z něj stává zločinec. Rusko nedokázalo ubránit své zájmy v podmínkách míru a nestalo se atraktivním pro ostatní země okolo, které tíhnou spíš k NATO. Je to způsobeno ruskými politickými elitami, ruskou leností nebo slabým ekonomickým výkonem země. Rusko se tak buď mohlo smířit s tím, že je ‚loser‘, nebo se stát zločincem. Kreml si vybral druhou možnost. Bylo to jeho rozhodnutí,“ konstatoval v rozhovoru politolog.

Putin má problém v Donbasu. A pokud jde o Kosovo a Krym...

Na  Ukrajině je vidět, pro co se vládnoucí ruské elity rozhodly. Problém je, že Kreml se snaží u svého západní souseda zrealizovat dva plány dohromady, což nemůže fungovat. Jeden plán spočívá v tom, že Donbas zůstane součástí Ukrajiny, ale fakticky ho budou ovládat Rusové, takže budou mít vliv na to, co se děje u velkého souseda. Další možností je Ukrajinu vyčerpat, zničit bojem na Donbasu. Jenže kdyby se Ukrajina takto rozložila, rozdělí se pravděpodobně na dva státy a jeden z nich z Kremlu nebude možné ovlivňovat.

Putin a jeho nejbližší ale narazili na problém. S ruskou loutkovou vládou na Donbasu odmítal Kyjev jednat a místní lidé zase odmítají Moskvu poslouchat na slovo. Jde jim především o to, aby válka hlavně skončila a region mohl žít v klidu.

A pokud dnes někdo tvrdí, že Rusko jen reaguje na kroky Západu, když si na Krymu počíná stejně jako EU a USA v Kosovu, zapomíná, že v Kosovu docházelo ke zvěrstvům ještě dávno před tím, než tam zasáhly jednotky NATO. Něco takového jsme před ruskou invazí na Krymu neviděli. Stejně tak lze říci, že se se Srbskem celé roky vyjednávalo o Kosovu, a teprve když jednání nikam nevedla, došlo k vyhlášení samostatnosti Kosova. Ani tento scénář na Krymu nenajdeme. Rusko si jen potřebovalo zajistit definitivní kontrolu nad Sevastopolem, to je to hlavní.

Pozor na Čínu

V rozhovoru také varoval před Čínou. Kreml dnes sice spoléhá na spolupráci s Pekingem, jenže Číňanů je hodně a Rusko má zase dost nezalidněných oblastí. Sečteno a podtrženo, Číňané mohou zkusit kolonizovat Rusko, což nemusí probíhat právě poklidnou cestou. Moskva prý ale svému asijskému partnerovi v poslední době příliš ustupovala, takže ji Číňané přestávají brát vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…