Putin nezaútočí. Šok: Schwarzenberg skoro stejně jako Zeman

17.02.2022 12:35

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg veřejně promluvil k napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Vyjádřil se obdobně jako prezident Miloš Zeman, který konstatoval, že k velké válce mezi Ruskem a Ukrajinou nedojde, protože Rusové nejsou blázni.

Putin nezaútočí. Šok: Schwarzenberg skoro stejně jako Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Prezident Miloš Zeman si na sociální síti Twitter vysloužil pořádnou porci kritiky za to, jak se vyjádřil k napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Prezident konstatoval, že má své pochybnosti o zprávách americké tajné služby CIA, že k ruskému vpádu na Ukrajinu dojde brzy. Je naopak přesvědčen, že k avizovanému ruskému útoku nedojde vůbec, protože Rusové nejsou blázni.

K věci:

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Čestný předseda TOP 09 se teď v rozhovoru pro TN.cz vyjádřil obdobně.

„Možná se mýlím, ale pořád ještě nevěřím, že by tam došlo k velkému incidentu. Prozatím to pro mě tak nevypadá. Tady sledujeme veliké divadlo, ale nemám dojem, že by Putin chtěl válku. On není blázen, on není Adolf Hitler. On je naprosto racionálně uvažující člověk, bývalý rozvědčík, který má naprosto jasno v otázce poměru sil mezi Západem a Ruskou federací. Ví, že kdyby byla válka, tak ji vyhrát nemůže. On se snaží dosáhnout svých cílů, ale že by chtěl válku, to ne, to by zničilo Rusko,“ upozornil Schwarzenberg.

A co je tedy Putinovým cílem? Podle Schwarzenberga jde Rusům o to podmanit si Ukrajinu, alespoň částečně.

„Rusové považují Ukrajinu za svůj majetek a jsou nešťastní z toho, že Ukrajinci jsou samostatní a navíc je tam pro Putina velmi nedobrý stav, že tam opravdu vážně usilují o demokracii. Kdyby byla na Ukrajině úspěšná demokracie, tak je to příliš velké lákadlo pro Rusy samotné. To si Putin nemůže dovolit,“ pokračoval kníže.

Ale Putin podle něj zároveň ví, že celou Ukrajinu nedokáže ovládnout, takže se zkusí domluvit s USA na nějaké formě protektorátu nad Ukrajinou. Ukrajina se nestane členem NATO a Washington s Moskvou budou nad zemí bdít společně.

Schwarzenberg odhadl, že Putin bude chtít ovládnout ještě část Ukrajiny, aby ulehčil Rusům přístup na Krym. Ale zdůraznil, že to je jen jeho úvaha a že Putinovi do hlavy nevidí.

Až čas ukáže, kolik ruských jednotek se od hranic s Ukrajinou stáhne. Víc se prý uvidí za deset až čtrnáct dní. Putin si je podle knížete vědom, že teď musí postupovat opatrně.

„Putinovi je jasné, že jakýkoli vojenský tah by podnikl, tak by to mělo velmi vážné následky. Jak Američané, tak evropské státy, promiňte mi to slovo, jsou nasraní a mají toho dost. Takže ví, že teď nemůže nic dělat, protože jinak by se sám poškodil,“ upozornil Schwarzenberg.

Pokud jde o informace USA, kdy přesně dojde k ruskému útoku, podle Schwarzenberga je to jen zpravodajská hra. „Neberte takové věci příliš vážně,“ upozornil Schwarzenberg.

Poté znovu zopakoval, že Putin je podle něj racionální člověk, který nebude jednat jako blázen, jako Hitler. „Ale, že by to byl spolehlivý spojenec nebo přítel, tomu nevěřím ani vteřinu,“ dodal ještě Schwarzenberg.

Názorům prezidenta Klause k rusko-ukrajinské krizi by prý nepřikládal žádnou váhu. U Klause si prý cení jeho ekonomických názorů, ale ohledně Ruska prý Klause nemůže brát vážně. „Co se týká Ruska, to nemohu brát vážně. On je v tomto zaujatej,“ poznamenal kníže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…