Putin ničí EU chaosem. Jeho lidé umí škodit, řekl v ČT známý historik

14.05.2019 12:24

Podle historika Yuriho Felshtinského, který v 70. letech emigroval z Ruska do USA, začal ruský prezident Vladimir Putin uplatňovat nový způsob šíření svého vlivu. Vsadil na chaos. Historikův názor zaujal podplukovníka Otakara Foltýna.

Putin ničí EU chaosem. Jeho lidé umí škodit, řekl v ČT známý historik
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Ruský prezident Vladimir Putin se prý nechystá rozpoutat plnohodnotnou válku, jak to v minulosti učinil Saddám Husajn, Adolf Hitler či německý císař Vilém II., který se podílel na rozpoutání první světové války. Podle historika Yuriho Felshtinského Putin vsadil na jinou kartu. Vsadil na šíření chaosu ve světě. Využívá k tomu mimo jiné i ruské tajné služby, které přežily pád Sovětského svazu.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

„Její lidé jsou cvičeni, aby ničili a škodili. Jelikož za jejich zločiny nenásleduje žádný trest a jelikož je mnohem levnější zničit Západ nekonvenční válkou než válkou konvenční, čelíme řetězci různých taktik, jejichž strategickým cílem je vytvořit chaos, zničit Evropskou unii a oslabit NATO,“ poznamenal historik v pořadu Horizont ČT24.

„Proto také vidíme věci jako ruskou invazi do Gruzie v roce 2008 a ruskou invazi na Ukrajinu v roce 2014. Získáte další území na Krymu a vytvoříte situaci, kdy zabráníte, aby se například některá země připojila k NATO. Totéž se mělo uskutečnit v Černé Hoře, protože cílem bylo zabránit, aby se připojila k NATO. To, že se některým dalším státům, jako jsou například Baltské státy, podařilo včas vstoupit do NATO, je jediný důvod, proč se nyní cítí víceméně bezpečně. Lidé dnes už nejsou ochotni umírat za svobodu,“ posteskl si host veřejnoprávní televize.

Vzhledem k tomu, že dnes je podstatně jednodušší cestovat po světě, než bývalo za studené války, ruští agenti prý mají snazší práci. Přicestují do EU a po ní už se díky Schengenu pohybují volně. Až do roku 2014 to měli ruští agenti jednodušší o to, že se Západ snažil dívat na Rusko jako na partnera, s nímž je nutné udržovat kontakty. Vpád ruských vojáků na ukrajinský poloostrov Krym však pohledy Západu na Rusko změnil.

„Já si myslím, že vstupujeme do velmi obtížného a nebezpečného období, protože Putin upřímně věří, že s ním Západ nic nezmůže. Samozřejmě jsou tu nějaké sankce, ale ty sankce jsou velice měkké a zanedbatelné. Putin se díky jaderným zbraním cítí velmi jistý a bezpečný. A je to svým způsobem pravda. Není toho tolik, co bychom mohli udělat. Ledaže by skutečně pocítil trest, ale otázka je, jak potrestat zemi, která nedodržuje pravidla. Ruské přísloví říká, že si vážíme jenom toho, koho se bojíme. A Putin je přesvědčen, že Západ ho bude ctít jenom tehdy, pokud se ho bude bát. My vždycky následujeme krok za ním a teprve se učíme nebát se ho,“ konstatoval historik.

Historikova slova o tom, že chce Putin zničit EU a oslabit NATO, ale také myšlenka, že se teprve učíme nebát se ruského prezidenta zaujala podplukovníka Otakara Foltýna, který je ocitoval na sociální síti Facebook.

V diskusi pod článkem doplnil, že Putinova taktika zřejmě řadu Rusů oslovuje, jinak by doma neměl tak velkou podporu.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …