Putin předložil Evropě neuvěřitelný návrh

26.05.2016 11:10

„Jsem přesvědčen o tom, že bychom si měli vzít lekci ze situace na Ukrajině a pokusit se položit základy zóny – rozkládající se od Atlantiku až k Pacifiku – ekonomické a humanitární spolupráce, založené na architektuře rovné a nedělitelné bezpečnosti. Harmonizace evropských a euroasijských integračních procesů by byla důležitým krokem na této cestě,“ napsal Vladimir Putin v článku, který otiskl řecký deník Kathimerini.

Putin předložil Evropě neuvěřitelný návrh
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Před plánovanou návštěvou Athén se prezident Ruské federace Vladimir Putin rozhodl napsat článek, ve kterém si pochvaluje dosavadní spolupráci mezi Ruskem a Řeckem. Putinem napsaný článek zveřejnil pod názvem „Rusko a Řecko: Spolupráce pro mír a prosperitu“ řecký deník Kathimerini.

„Před mojí oficiální návštěvou Athén bych se velmi rád se čtenáři uznávaného řeckého časopisu Kathimerini podělil o některé své myšlenky týkající se budoucího vývoje rusko-řeckých vtahů a také obecné situace na evropském kontinentě,“ vysvětlil Putin své motivy.

Putin zdůraznil, že si ruská strana hluboce váží stoletími prověřených dobrých vztahů mezi oběma národy. „Naše spolupráce je založena na skálopevných základech společných civilizačních hodnot, pravoslavné kultuře a upřímné vzájemné afekci,“ uvedl ruský prezident. „Zářným příkladem toho, jak moc jsou naše vzájemné osudy propojeny, je případ Ioannise Kapodistrise, jenž byl ruským ministrem zahraničí v 19. století a později se stal i hlavou řeckého státu,“ doplnil Putin.

„Statisíce ruských turistů každoročně přijíždějí do Řecka. Relaxují na krásných plážích a seznamují se s prastarou řeckou kulturou. Turismus velmi významně přispívá ekonomickému rozvoji Řecka, stejně jako budování důvěry mezi našimi občany,“ uvedl.

Podle ruského prezidenta Řecko i nadále zůstává velmi významným partnerem Ruské federace. „Podílíme se na velmi dynamickém politickém dialogu, včetně toho na vrcholné úrovni. Při lednovém setkání s prezidentem Pavlopoulosem jsme se dohodli na uspořádání ruského a řeckého roku v našich zemích. Program bude obsahovat aktivity ve vědecké a humanitární oblasti, vzdělávání a také v turismu. Jsem přesvědčen o tom, že tato akce napomůže k ještě hlubšímu porozumění naší vzájemné historii a tradicím,“ napsal Putin.

Putin také ovšem poznamenal, že vzájemné vztahy, především pak v ekonomické oblasti, byly závažně poškozeny zhoršením vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií. „Objem bilaterálního obchodu se v porovnání s loňským rokem propadl o celou třetinu na 2,75 miliard eur. To se dotklo zejména řeckých farmářů,“ napsal.

„Rusko vychází z potřeby obnovit dialog s Evropskou unií, který by byl založen na principech rovnosti a skutečného partnerství. Zejména je třeba řešit otázky týkající se liberalizace vízového režimu a vytvoření energetické aliance. Bohužel zatím ze strany našich evropských partnerů nevidíme ochotu vydat se na tak slibnou a vzájemně výhodnou cestu,“ míní ruský prezident.

„Nicméně stále věříme, že náš vztah s Evropskou unií není natolik problematický, že by se nedal urovnat. Jsme přesvědčení o tom, že nefungující jednostranný přístup by měl být nahrazen mnohostranným partnerstvím. Obě strany by měly respektovat zájmy a názory strany druhé,“ napsal Putin.

„Dnes se nacházíme na jakési křižovatce, kde se sami sebe musíme ptát: Jak vidíme budoucnost našich vzájemných vztahů? Jsem přesvědčen o tom, že bychom si měli vzít lekci ze situace na Ukrajině a pokusit se položit základy zóny – rozkládající se od Atlantiku až k Pacifiku – ekonomické a humanitární spolupráce, založené na architektuře rovné a nedělitelné bezpečnosti. Harmonizace evropských a euroasijských integračních procesů by byla důležitým krokem na této cestě,“ napsal Putin.

reklama

autor: fib

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…