Putin rozehrál na Blízkém východě velkou partii. Izrael a USA jsou prý velmi nervózní

18.04.2015 18:53

Novinářka Noga Tarnopolská, která spolupracuje s předními americkými deníky, analyzuje prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o prodeji systému protivzdušné obrany do Íránu. Spojené státy a Izrael by tím podle jejího názoru fakticky přišly o možnost zaútočit na íránská jaderná zařízení.

Putin rozehrál na Blízkém východě velkou partii. Izrael a USA jsou prý velmi nervózní
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Oznámení Ruska, že zvažuje zrušit embargo na prodej zbraní do Íránu a dodá Teheránu systém protivzdušné obrany, vyvolalo znepokojení blížící se panice. Někteří odborníci se obávají, že by rakety S-300 mohly znemožnit případný útok Izraele nebo Spojených států na jaderné cíle v Íránu. Izraelští politici navíc vyjádřili obavu, že by se rakety mohly dostat do rukou militantní šíitské organizace Hizballáh, jež ovládá území jižního Libanonu sousedícího s Izraelem. Další experti zase přemítali nad tím, co ruský prezident Vladimir Putin tímto veřejným oznámením vlastně sleduje.

Bývalý izraelský velvyslanec na Ukrajině i v Rusku Zvi Magen si v rozhlasovém rozhovoru pokládal řečnickou otázku, proč Rusko s uzavřením tohoto obchodu tak spěchá. „Blíží se uzavření dohody o omezení jaderného programu mezi Íránem a Západem a Rusko se snaží mezi Teherán a Washington zasít semínko sváru. Kromě toho je však Putinovo oznámení rovněž součástí ruských tanečků v souvislosti s konfliktem na Ukrajině,“ cituje Tarnopolská vyjádření Magena, který upozorňuje ještě na třetí důležitý aspekt. „Ve stejný den byl na oficiální návštěvě v Moskvě palestinský prezident Mahmúd Abbás. Z toho vyvozuji, že Rusko se nyní snaží razantně vložit do dění na Blízkém východě.“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Jak dále Tarnopolská uvádí, prezidentu Putinovi krátce po jeho oznámení volal izraelský premiér Benjamin Netanjahu a případný prodej zbraní do Íránu ostře odsoudil. Podle svých slov jej považuje za výsledek nebezpečné dohody, která byla uzavřena mezi Íránem a šesti dalšími světovými mocnostmi. „Může však ještě někdo považovat prodej ruských zbraní do Íránu za krok, který zvýší bezpečnost na Blízkém východě?“ cituje Tarnopolská izraelského premiéra. Izraelská média přijala Putinovu zmínku o prodeji zbraní do Íránu velmi kriticky a popisovala tento krok jako jasné selhání amerického prezidenta Baracka Obamy.

Zatím se podle Tarnopolské zdá, že jediný, kdo se nad celou věcí baví, je íránský ministr zahraničí Zarif. „Pokud se Izrael domnívá, že náš jaderný program pro něj představuje existenční hrozbu, může být přece rád, že podle dohody nyní bude pod drobnohledem mezinárodních pozorovatelů,“ cituje Tarnopolská reakci Zarifa, kterou učinil při své návštěvě Madridu. Netanjahu následně pokračoval ve své protiíránské rétorice a v projevu u příležitosti Dne holocaustu řekl, že zatímco nacisté usilovali o vyhlazení židovského národa, Teherán chce zajít ještě dál. Podle Tarnopolské reaguje Izrael příliš emotivně, místo aby podrobněji analyzoval, co vlastně může Putinův záměr ve skutečnosti znamenat.

Aby byla celá záležitost ještě zamotanější, izraelský ministr zpravodajských služeb Juval Steinitz v rádiu chválil diplomatické úsilí Obamy a o Netanjahuem tolik kritizované jaderné dohodě mezi Íránem a šesti světovými velmocemi se vyjádřil jako o úspěchu pro izraelskou politiku. „Izraelští voliči si před měsícem zvolili novou vládu, ale zdá se, že jsou nyní v situaci, ve které se nacházeli před volbami. Jsou zastrašováni řečmi o nebezpečném Íránu, zahrnováni litaniemi nad nespravedlností mezinárodního společenství a rozrušeni natolik, aby třeba jen přemýšleli o tom, že si vezmou hypotéku,“ konstatuje s nadsázkou autorka textu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…