Putin se v Itálii vysmál těm, co straší Ruskem a řešil sankce. Chválil Salviniho, setkal se i s papežem

05.07.2019 13:40

Prezident Vladimir Putin byl včera na státní návštěvě Itálie. Měl nabitý program. Na státní návštěvě se v Itálii sešel nejdříve s papežem, s prezidentem Mattarelou na pracovním obědě a odpoledne s premiérem Contem. Večeřel s vicepremiéry Salvinim a Di Maiem. A před odletem se viděl i se Silviem Berlusconim. Na tyto skutečnosti ParlamentníListy.cz upozornila členka Salviniho Ligy Monika Pilloni. Prezident v rámci své návštěvy také odpověděl na otázky italskému serveru Corriere.

Putin se v Itálii vysmál těm, co straší Ruskem a řešil sankce. Chválil Salviniho, setkal se i s papežem
Foto: Monika Pilloni
Popisek: Prezident Ruska Vladimir Putin a italský ministr vnitra Matteo Salvini

Server připomenul, že vztah Itálie a Ruska je přátelský a Itálie v EU tlačí na revizi sankcí proti Rusku, ale přesto nejvíce trpí odvetnými opatřeními. Tázal se, zda by to nebylo vstřícné gesto, kdyby Rusko začalo uvažovat o jejich zrušení.

Anketa

Chcete předčasné volby?

17%
83%
hlasovalo: 10767 lidí

Putin uvedl, že s Itálií má Rusko zvláštní vztah. „Neustále spolupracujeme v oblasti politiky, ekonomiky, vědy a umění. Velmi si vážíme této vzájemné důvěry a partnerství,“ řekl ruský prezident a dodal, že sankce vůči Itálii rozhodně nechtěl rozšiřovat, ale prý nemohli jednat selektivně, protože jinak by se dostali do problémů se Světovou obchodní organizací. „Rád bych dodal, že rozhodnutí o zavedení sankcí proti Rusku přijala Evropská komise a hlasovaly všechny země EU. Co se týče zrušení sankcí, první krok musí učinit orgán, který je prosazoval, a to Evropská unie. Rusko by pak mohlo zrušit přijatá opatření. Jsme přesvědčeni, že převládne zdravý rozum, že Evropa bude řízena především svými vlastními zájmy, a nikoli vnějším vlivem. Budeme pak schopni rozvíjet k našemu vzájemnému prospěchu rozsáhlou spolupráci plánovanou do budoucna,“ řekl Putin.

Další otázka mířila na napětí a zbrojení mezi Ruskem a Spojenými státy a jak moc za tuto situaci nese vinu Rusko. Dle Putina vůbec. „Kolaps mezinárodního bezpečnostního systému začal jednostranným odstoupením od Smlouvy o protiraketové raketě (ABMT) ze strany USA. To byl základní kámen celého systému kontroly zbraní. Porovnejte, kolik Rusko utratí na obranu – asi 48 miliard dolarů – s americkým vojenským rozpočtem přes 700 miliard dolarů. O jakých závodech ve zbrojení mluvíme? Nemáme v úmyslu se do takového závodu zapojit, ale máme také povinnost zajistit naši bezpečnost. Právě z tohoto důvodu jsme byli nuceni vyvinout ultramoderní vozidla a zbraně, což je reakce na nárůst vojenských výdajů USA a jejich skálopevně nekonstruktivní přístup. Dokonalým příkladem je situace týkající se smlouvy INF (týkající se raket střední třídy). Při několika příležitostech jsme požádali USA, aby poskytly věcné a konkrétní vysvětlení k otázkám týkajícím se tohoto dokumentu, ale setkali se s odmítnutím. V důsledku toho Američané de facto demontují ještě další dohodu. Jak bychom měli postupovat společně s cílem snížit strategické zbrojení, zůstává nejasné. Počátkem roku 2021 vyprší smlouva New Start, o mezikontinentálních raketách. V současné době však nevidíme žádnou ochotu USA diskutovat o jejím rozšíření nebo navrhnout zcela novou dohodu. Za zmínku stojí i další fakt. V říjnu loňského roku jsme předložili Spojeným státům návrh na přijetí společného prohlášení o „nepřípustnosti“ jaderné války a uznání jejích ničivých následků. Američané dosud neodpověděli. Nedávno se objevily náznaky, že Washington začíná uvažovat o obnovení dvoustranného dialogu o rozsáhlé strategické agendě. Myslím si, že dosažení konkrétních dohod v oblasti kontroly zbraní by přispělo k posílení mezinárodní stability. Rusko má politickou vůli spolupracovat. Nyní je to na USA. Hovořil jsem o tom na summitu G20 v Japonsku s prezidentem Trumpem,“ tvrdí Vladimir Putin.

Foto: Monika Pilloni

Putin tvrdí, že pokud má svět vybřednout ze současné otrávené atmosféry strachu, musí opustit koncepce odstrašování a bloků. „Musí existovat jeden nedělitelný bezpečnostní systém. Musí vycházet ze základních zásad stanovených v Chartě OSN a v helsinském závěrečném aktu, včetně závazku nevyužít síly ani silou neohrožovat, nezasahovat do vnitřních záležitostí svrchovaných států, mírového ústupku a politiky řízení sporů,“ řekl Putin a ocenil snahu Itálie o porozumění v euroatlantickém prostoru. Rusko je prý vždy ochotné spolupracovat se Západem v otázkách mezinárodního terorismu, pašování drog nebo kyberzločinů.

Také přišla řeč na obvinění z ovlivňování voleb. Dle Putina bylo nejabsurdnější obvinění, že Rusko zasahovalo do amerických voleb a dodal, že jak vyšetřování skončilo všichni víme. „Je zajímavé, že sankce vydané proti naší zemi pod záminkou těchto obvinění jsou stále v platnosti,“ upozornil. Podobné zvěsti dle něj panovaly i v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, a to podle Putina s jediným cílem: démonizovat Rusko. „Chci to vyjádřit jasně: nezasahovali a nechceme zasahovat do vnitřních záležitostí členských států EU ani jiných států. To nás odlišuje od Spojených států a řady jejich spojenců, kteří například v únoru 2014 podpořili převrat na Ukrajině,“ řekl.

Mluvil i o vztahu Ligy a jeho strany Jednotné Rusko. „Italská liga a naše Spojené Rusko spolupracují v rámci dohody o spolupráci. Liga a její vůdce Salvini aktivně podporují obnovení plné spolupráce mezi Itálií a Ruskem; usilují o rychlé zrušení protiruských sankcí zavedených Spojenými státy a EU. V tomto ohledu se naše názory shodují. Salvini má vůči naší zemi vstřícný vztah a je dobře informován o situaci v Rusku. Setkali jsme se v roce 2014 v Miláně, kde jsme diskutovali o perspektivě rozvíjejících se italsko-ruských vazeb a vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií. Od té doby, pokud vím, pan Salvini a zástupci jeho strany udržovali kontakt se svými ruskými protějšky, kteří mají zájem rozvíjet spolupráci se svými italskými partnery.“ Server zmínil i možnost, že by Rusko kupovalo italský státní dluh, ale podle Putina žádná taková diskuze neproběhla a ani žádná taková nabídka v oficiální rovině od Itálie nepřišla.

Foto: Monika Pilloni

Přišla také otázka na nového ukrajinského prezidenta Zelenskyho. „Ano, je možné, že Zelenskyj začne plnit své předvolební sliby, včetně snahy o přímý dialog se svými spoluobčany v Donbasu a přestane je nazývat separatisty. Je možné, že ukrajinské orgány začnou respektovat dohody z Minsku spíše než je ignorovat. Vynucená ‚ukrajinizace‘, zákaz používání ruského jazyka (který je mateřským jazykem milionů občanů Ukrajiny), včetně jeho výuky na univerzitách a školách, nespoutaný neonacismus, občanská válka na jihovýchodě země a pokusy předchozích vlád zničit křehké příměří jsou jen malou částí hanebného dědictví, s nímž se bude muset nový prezident vypořádat,“ poznamenal ruský prezident. A dodal: „Úřady v Kyjevě musí konečně pochopit, že konfrontace mezi Ruskem a Ukrajinou není v našem společném zájmu, zatímco rozvoj pragmatické spolupráce založené na důvěře a vzájemném porozumění jasně je. Jsme připraveni.“

Celý článek ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…