Putin slíbil Němcovově matce udělat vše pro dopadení vrahů

28.02.2015 18:45

Ruský prezident Vladimir Putin přislíbil udělat vše pro dopadení a potrestání vrahů opozičního politika Borise Němcova, který byl zastřelen v noci na dnešek na mostě u Kremlu. Policie údajně mezitím v centru Moskvy našla auto, ze kterého pachatelé zřejmě stříleli na bývalého místopředsedu ruské vlády z 90. let a pak unikli z místa činu.

Putin slíbil Němcovově matce udělat vše pro dopadení vrahů
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Vražda Němcova vzbudila v Moskvě mimořádnou pozornost

"Uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni," uvedl Putin v soustrastném poselství Němcovově matce, zveřejněném na webové stránce Kremlu. "Boris Němcov zanechal svou stopu v dějinách Ruska, v politice a životě společnosti. Působil ve významných funkcích v obtížném přechodném období naší země. Vždy přímo a čestně vyjadřoval své stanovisko a hájil své hledisko," napsal Putin v kondolenci.

Sám Němcov před pár týdny v jednom interview připustil, že odsuzováním ruské agrese proti Ukrajině si nadělal spoustu nepřátel, avšak jeho sedmaosmdesátiletá matka se více bála Putina. "Stavěla se rozhodně proti tomu, co se stalo na Ukrajině. Domnívala se, že je to katastrofa, naprostá hrůza. Ale více než Ukrajina ji trápil Putin. Pokaždé, když jsem jí volal, tak se ptala: 'Kdy přestaneš nadávat na Putina? Nechá tě zabít!'," svěřil se opozičník.

Němcovův dlouholetý druh v opozici, bývalý šachový šampion Garry Kasparov dal v rozhovoru pro ukrajinské vydání časopisu Fokus najevo, že považuje vraždu za dílo režimu. "Pochybuji, že by Putin vydal rozkaz, ale Putin vytvořil ovzduší, ve kterém se politické vraždy stávají možnými," prohlásil.

Naopak promoskevský vládce kavkazského Čečenska Ramzan Kadyrov přičetl likvidaci opozičního politika Západu a Kyjevu. "Pouze síly zainteresované na stupňování napětí mohly podniknout tak záludný tah. Strůjci vraždy doufají, že celý svět obviní z Němcovovy smrti ruské vedení a vzedme se vlna protestů. Není pochyb, že vraždu zosnovaly tajné služby Západu, snažící se jakýmikoliv metodami vyvolat vnitřní konflikt v Rusku," usoudil Kadyrov podle agentury TASS. Přehlédnout prý také nelze "nenávist Kyjevu k Rusku", a tak "rozsudek vynesený v nějaké západní metropoli mohl být vykonán rukama ukrajinských zvláštních služeb".

Policistům se podle ruské televize mezitím podařilo v centru Moskvy, poblíž pěší zóny Arbat, nalézt bílý vůz, který zřejmě patřil najatým zabijákům. Vůz nyní prohlížejí kriminalisté. Podle agentury Interfax už našli "pádné důkazy" pro předpoklad, že právě v tomto autě vrazi uprchli.

Němcov má být pochován v úterý, po posledním rozloučení, které se odehraje v Sacharovově centru v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…