Putin spustil armádní čistky, zní z USA

25.04.2023 9:46

Válka na Ukrajině trvá už 426 dní a ruský prezident Vladimir Putin spustil další vlnu čistek v armádě. Putin prý teď spoléhá na vojenský um jednoho muže. O slovo se hlásí také zakladatel soukromé skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, který rozjíždí vlastní akci spojenou s válkou na Ukrajině. Trnem v oku Spojených států jsou íránské dodávky munice ruské armádě. List Wall Street Journal popsal, kolik munice putuje z Íránu do Ruska.

Putin spustil armádní čistky, zní z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojenský transportér BTR-60PB

Podle proválečných ruských blogerů ruský prezident Vladimir Putin spustil další vlnu čistek v armádě.

„Ruští prováleční blogeři spekulovali, že ruský prezident Vladimir Putin 20. dubna nařídil další změny ve velení armády. Významný ruský bloger tvrdil, že Putin 20. dubna podepsal dekret o řadě změn ve vojenském velení a formálně odvolal velitele Východního vojenského okruhu generálplukovníka Rustama Muradova. Bloger poznamenal, že Muradovovo odvolání pravděpodobně vyplynulo z jeho katastrofální ofenzívy na Vuhledar, která měla za následek mnoho obětí mezi ruským personálem a ztrátu velkého množství vojenské techniky. Bloger dodal, že dekret rovněž donutil armádního generála Alexandra Dvornikova – který údajně velel ruským silám na Ukrajině v dubnu 2022 – odejít do důchodu. Bloger tvrdil, že Putin donutil k odchodu do důchodu vedle dalších nejmenovaných velitelů také bývalého velitele Západního vojenského okruhu generálplukovníka Alexandra Žuravljova. Bloger tvrdil, že Kreml nyní spoléhá na nově jmenovaného velitele ruských vzdušně-výsadkových sil generálplukovníka Michaila Teplinského, že dosáhne rozhodujících výsledků. Tyto zprávy o změnách ve velení a propouštění následují po údajném odvolání velitele ruské Tichomořské flotily admirála Sergeje Avakjance, které Kreml oznámil 19. dubna,“ napsal washingtonský Institut pro studium války.

O slovo se také znovu přihlásil zakladatel soukromé ruské armády wagnerovců Jevgenij Prigožin, který podle ISW spustil informační kampaň, jejímž cílem je podle institutu zdiskreditovat jiné ruské soukromé vojenské skupiny, které nabízejí Kremlu své služby. Jednu takovou skupinu podle ISW údajně udržuje i ruský energetický gigant Gazprom. Tato skupina nese název „Potok“ a Prigožin veřejně zpochybňuje její schopnosti. Jednotka je podle něj špatně vybavená a neefektivní.

„Zdroje spojené s Wagnerem 24. dubna tvrdily, že síly Wagnera pověřily Potok obranou blíže nespecifikovaných nově dobytých pozic, aby umožnily Wagnerovi přeskupit se, ale Potok tyto pozice opustil a umožnil ukrajinským silám oblast znovu dobýt,“ uvedl k tomu ISW.

Podle institutu, který se odolává na zakladatele Gulag.net Vladimira Osečkina, vyšetřovací výbor Saratovské oblasti zadržel bývalého velitele skupiny Wagner Azamata Uldarova, který ruské organizaci na ochranu lidských práv Gulagu.net podrobně popsal praxi skupiny Wagner při zabíjení dětí v Bachmutu.

Jak válka pokračuje a spotřebovává obrovské množství munice, podle amerického listu Wall Street Journal Írán zásobuje ruské jednotky střelivem. Ruské lodě údajně převážejí přes Kaspické moře íránskou munici, aby zásobovaly ruské jednotky bojující na Ukrajině. Nákladní lodě údajně v posledních 6 měsících převezly více než 300 000 dělostřeleckých granátů a milion nábojů. Poslední známá zásilka vyrazila podle WSJ z Íránu do Astrachaně začátkem března a vezla 1000 kontejnerů s 2000 dělostřeleckými granáty. WSJ poznamenal, že íránské ministerstvo obrany (MO) uzavřelo s ruskou státní akciovou společností Rosobronexport smlouvu na prodej 74 000 dělostřeleckých granátů v ceně 1,7 milionu dolarů.

Podle Listu Wall Street Journal jsou tyto dodávky trnem v oku administrativě Spojených států i jejich spojencům, kteří hledají cesty, jak v maximální možné míře Rusku ztížit válečné aktivity na Ukrajině.

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že po zrychlení dodávek munice volá i EU. Šéf zahraničních věcí Evropské unie Josep Borrell prohlásil, že přísun munice na Ukrajinu se musí „v nejbližších dnech“ zvýšit. „Bylo poskytnuto více než 1000 raket. Množství munice roste a v příštích dnech musí růst rychleji,“ řekl po zasedání ministrů zahraničí EU v Lucemburku.

Borrell podle CNN uvedl, že v konfliktu musí být nastolen „spravedlivý mír“, ale do té doby bude EU nadále podporovat obranu Ukrajiny. Dosud EU poskytla vojenskou podporu ve výši přibližně 14 miliard dolarů a EU pokračuje v plnění svého slibu poskytnout 1 milion kusů munice.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se pro televizi Al Arabiya rozhodl popsat, proč je pro Ukrajinu tak důležité bojovat o ukrajinský Bachmut, kde bohužel teče krev proudem. Informaci převzal také server Kyiv Post.

Dobytí Bachmutu by podle Zelenského mohlo Rusku posloužit jako předmostí k zahájení útoků na Kramatorsk a Slovjansk, což by podle prezidenta představovalo významnou hrozbu pro územní celistvost Ukrajiny.

„Není možné, abychom se vzdali Bachmutu, protože by to pomohlo rozšířit frontu a poskytlo by to ruským silám a wagnerovcům šanci zmocnit se dalších našich území,“ prohlásil Zelenskyj. „Situaci nemohu označit za dobrou, ale bojujeme. Jsme silnější než před rokem... Naše armáda se připravuje a děláme vše pro to, aby byla silnější,“ pokračoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehelka , 25.04.2023 13:25:56
raději si zameťte před vlastním prahem. Ten váš demokratický systém se poněkud hroutí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…