Putin v Mariupolu. Zločinec na místě činu, vzkazují z Kyjeva

19.03.2023 20:22

Do Ruskem okupovaného ukrajinského Mariupolu se v noci na neděli vypravil ruský prezident Vladimir Putin a záběry, na nichž se projíždí ulicemi města či debatuje s – podle ruských médiích – místními obyvateli, budí nemalou pozornost. „Zločinec se vrátil na místo činu,“ komentoval Putinovu návštěvu svého města mariupolský starosta v exilu Vadym Bojčenko. Ukrajinské ministerstvo obrany pak důvod noční návštěvy města nespatřuje jen v bezpečnosti Putina, tma dle něj maskuje na záběrech i to, jak jej Putinova armáda „zcela zničila“.

Putin v Mariupolu. Zločinec na místě činu, vzkazují z Kyjeva
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí
Putin do ukrajinského Mariupolu, který je aktuálně pod kontrolou ruských jednotek, dorazil hned den poté, co byl Mezinárodním trestním tribunálem obviněn z válečných zločinů, a podle agentury Reuters mohlo jít ze strany ruského prezidenta o jakési gesto vzdoru proti obvinění z válečného zločinu deportace stovek dětí z Ukrajiny, kvůli kterému je nyní na Putina vydán zatykač.

Média připomínají, že právě ukrajinský Mariupol se zároveň stal již zkraje války ukázkou ruské devastace Ukrajiny, jelikož byla velká část města po ruském útoky proměněna v ruiny, než nakonec v květnu definitivně padla do rukou ruských sil.

Reuters připomíná, že na místě stovky lidí zahynuly při bombardování divadla, kde se ukrývaly rodiny s dětmi a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě za válečný zločin označila též ruské bombardování tamní porodnice na počátku války.

Rok od ruského bombardování divadla v Mariupolu před několika dny připomenul i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Před rokem Rusko úmyslně shodilo bombu na Činoherní divadlo v Mariupolu. Vedle něj byl nápis ‚Děti‘, který nešlo přehlédnout. Ukrývaly se tam stovky lidí. Usilujeme o to, aby se teroristický stát zodpovídal z toho, co udělal,“ uvedl Zelenskyj v tomto týdnu.

Vzhledem k devastaci města způsobené ruskou agresí vyvolaly záběry Putina, jak v noci projíždí autem ulicemi Mariupolu, nepřekvapivě nemalou reakci na straně Ukrajiny. Mariupolský starosta v exilu Vadym Bojčenko se pro BBC vyjádřil, že je Putin „zločinec“, který se „vrátil na místo činu“

„Přijel se osobně podívat, co udělal,“ dodal Bojčenko s tím, že se zřejmě Putin jel podívat, „za co bude potrestán“.

Další ukrajinští představitelé města v exilu pak dle Al-Džazíry uvedli, že Putin navštívil město v noci, aby neviděl zničené město za denního světla. „Mezinárodní zločinec Putin navštívil okupovaný Mariupol. V noci sledoval ‚obnovu města’… Pravděpodobně proto, aby město – zdevastované jeho ‚osvobozením' – neviděl na denním světle,“ uvedla dle Al-Džazíry městská rada na svém účtu na Telegramu.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak pak také pronesl slova o tom, že se pachatel vždy vrací na místo činu. „Vrah tisíců mariupolských rodin se přijel pokochat ruinami města a hroby. Cynismus a nedostatek lítosti,“ uvedl.

Ukrajinské ministerstvo obrany pak Putina označilo za „zloděje“ a podotklo, že se pro noční výpravu helikoptérou do Mariupolu rozhodl zřejmě kvůli bezpečnosti. „Také mu tma umožňuje zvýraznit to, co chce ukázat, a udržuje město, které jeho armáda zcela zničila, a jeho několik přeživších obyvatel mimo dosah zvědavých očí,“ mínilo pak ministerstvo, co je druhým důvodem pro návštěvu města pod rouškou tmy.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko pak k záběrům, které ruská státní média označila za Putinův rozhovor s místními obyvateli, naznačil, že není vůbec jisté, že šlo skutečně o Putina a ne o jeho dvojníka. „Řezník (pokud je to skutečně on) přijel na místo svých zločinů,“ komentoval Putinovu přítomnost v Mariupolu.

Podobná slova pak volil i komentátor Alexandr Mitrofanov. Zatímco Putinem si nebyl stoprocentně jistý, přítomné na záběrech označil za skutečné místní. „Mariupol zničený Rusy navštívil muž, který vypadá (chvílemi nevypadá) jako Putin. Kompars mu děkuje, že splnil jejich sny a že zařídil, že nyní zde mají ‚malinký kousíček ráje‘. Musí se nechat, že Kreml zorganizoval skutečně místní kompars. Nářečí je bezchybné,“ rozebral záběry Mitrofanov.

Na pochybách je také běloruská opoziční novinářka Hana Ljubaková, která si podivuje, že – jindy velmi opatrný – Putin brázdí ulicemi Mariupolu coby řidič bez jakýchkoli dopravních omezení. „Sám řídil auto, zatímco doprava nebyla zablokována? Není divu, že všichni pochybují, že se to skutečně stalo,“ okomentovala záběry.

BBC doplňuje, že se Putin kromě do Mariupolu, rozhodl přijet také do Rostova na Donu, kde se měl údajně setkat s ruskými vrchními vojenskými veliteli

Skupina místních obyvatel BBC v tomto týdnu sdělila, že má Rusko ve městě vést nákladnou kampaň na jeho obnovu a „získání srdcí a myslí“ tamních obyvatel. Cílem má být Mariupol, kde podle ruských tvrzení žije nyní 300 tisíc obyvatel, asimilovat.

Ukrajina uvádí, že ve města mělo být zabito více než 20 tisíc lidí. Analýza OSN pak dle BBC odhaduje, že bylo ve městě poškozeno 90 % budov a přibližně 350 tisíc lidí z předválečné přibližné půl milionové populace bylo nuceno opustit město.


 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kijev!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesmer , 20.03.2023 5:55:05
Fašisti se ozývají!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…