Putin vůbec není tak silný, jak se tváří, píší v Hospodářských novinách

17.06.2014 8:15

Komentátor Hospodářských novin Daniel Anýž soudí, že pondělní rozhodnutí společnosti Gazprom zastavit přívod plynu na Ukrajinu a do Evropské unie ukazuje nejistotu a nervozitu ruského prezidenta Putina, který prý za přerušením odběratelského vztahu nepochybně stojí.

Putin vůbec není tak silný, jak se tváří, píší v Hospodářských novinách
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Gazprom přitom podle něj o víkendu odmítl celkem slušný kompromis, zprostředkovaný Evropskou komisí. Zdá se tedy, že prezident Putin zkrátka potřebuje přitlačit na Kyjev. Důvody Anýž vidí v tom, že Putina v ukrajinské operaci v poslední době stíhají neúspěchy. Poslední velkou porážkou mělo být konání ukrajinských prezidentských voleb a vítězství kandidáta, který může zemi stabilizovat, což prý Kremlu vůbec nevyhovuje.

Kromě toho komentátor připomíná, že Rusko bude muset přijmout zodpovědnost za získaný poloostrov Krym, který sice vystřelil prezidentovu popularitu nad 80 procent, ale teď prý do něj budou muset napumpovat až 1,7 miliardy eur ročně. Přitom v Rusku podle ekonomů již začala hospodářská stagnace a klesají i zahraniční investice.  

„K příštím jednáním s Moskvou by tak Evropa měla přistupovat s vědomím, že Putin hraje i o své přežití a že za hradbami Kremlu nesedí zdaleka tak jistý politik, jak se projektuje do světa,“ uzavírá komentátor Hospodářských novin. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…