Putin zastavil plyn Polsku. Fiala musel konat. Česko začne pálit mosty

26.04.2022 21:41 | Ze sítí

Musíme se zbavit závislosti na ruských fosilních palivech. Premiér Petr Fiala (ODS) bije na poplach po dnešním rozhodnutí Ruska ukončit dodávky plynu do Polska. Stalo se tak poté, co šéf Kremlu přijímá platby pouze v rublech a Polsko na to odmítlo přistoupit, je prý připravené se bez ruských energetických surovin obejít. Premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

Putin zastavil plyn Polsku. Fiala musel konat. Česko začne pálit mosty
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Oznámení Ruské federace o zastavení dodávek plynu do Polska okomentoval předseda vlády Petr Fiala na svém twitterovém účtu. Ruská strana podle něj opět porušuje smlouvy. „Ze strany Ruska tak dochází k dalšímu vyhrocování situace a porušování platných smluv,“ konstatuje.

Považuje proto za nezbytně nutné se zbavit postupně závislosti na ruských palivech. „Je to další důkaz toho, že se musíme postupně zbavit závislosti na ruských fosilních palivech,“ doplnil ministerský předseda. Polská plynárenská společnost PGNiG dnes uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy zastavuje dodávky zemního plynu do Polska prostřednictvím plynovodu Jamal. Potvrdily se tak neoficiální informace, které dříve zveřejnila polská média.

 

 

Názory veřejnosti na zastavení ruského plynu do Evropy byly protichůdné. 

Zastavení dodávek se podle některých nelze divit. „Rusku byly ukradeny dolary a eura a Rusko nechce dále přijímat platby v těchto měnách. Kdo porušil smlouvy, když Rusku zpětně ukradl peníze zaplacené za několik let dodávek?“ tázal se diskutér.

Další volali po těch nejtvrdších sankcích. „Oni vraždí děcka, vyhazují do vzduchu porodnice, střílejí po jaderných elektrárnách a vy se divíte, že nedodržují smlouvy? To jako fakt? Konečně jim šlápněte na krk. Zavřete jejich ambasády v celé EU, zabavte veškerej majetek a ekonomicky je zlikvidujte. Víc než dva měsíce nevydrží,“ pozastavoval se jiný komentující nad tím, že se stále na něco čeká.

Polskou stranu Gazprom neinformoval, proč s dodávkami plynu končí. Portál onet.pl napsal, že minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za surovinu v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem Varšava odmítá, premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

Společnost PGNiG také uvedla, že Gazprom porušil dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu a že podnikne kroky k obnovení dodávek tak, jak je to ve smlouvě, napsala agentura Reuters. Kontrakt vyprší s koncem letošního roku.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová uvedla, že Polsko je připravené obejít se bez ruských energetických surovin.

Její slova potvrdil i vládní zmocněnec pro strategickou energetickou infrastrukturu Piotr Naimski. Výpadek dodávek z Ruska může podle něj nahradit plyn proudící z jiných směrů.

Podle ministryně Moskwové jsou polské zásobníky zemního plynu naplněny ze 76 procent a není v současnosti nutné využívat jeho rezervy. „Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost,“ řekla ministryně, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.

V prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že případné přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý. Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu této suroviny do Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…