Putin zavítal do Srbska. Vítalo ho 150 tisíc lidí. Řešil hned několik otázek

18.01.2019 14:12

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Srbsko. Zavítal také do kostela sv. Sávy. který byl vybudován s podporou Ruské federace. Před kostelem se podle informací ruské vládní agentury TAAS shromáždilo až 150 tisíc lidí, kteří si přáli ruského prezidenta pozdravit. Řešily se však i ekonomické otázky.

Putin zavítal do Srbska. Vítalo ho 150 tisíc lidí. Řešil hned několik otázek
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Monumentální kostel sv. Sávy dosahuje výšky 65 metrů. Ruská strana na jeho vybudování poskytla pět milionů dolarů. Na výzdobě velkého kostela se podílí ruští umělci. Není bez zajímavosti, že první nápad na vybudování kostela se objevil již v roce 1894. Stavební práce však začaly až v roce 1935, přičemž je přerušila druhá světová válka. Budování chrámu pak znovu započalo až v roce 1986. Brány stále nedokončeného kostela se poprvé otevřely v roce 2004. Srbský prezident Aleksandar Vučić doufá, že dokončený kostel bude symbolem srbsko-ruského přátelství.

Putinova návštěva Balkánu měla vedle kulturně-duchovní roviny i rovinu ekonomickou. Prezident Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik při setkání s Putinem vyjádřil přání připojit svou zemi k projektu TurkStream, tedy k novému plynovodu vedoucímu z Ruska do Turecka po dně Černého moře a dále do Řecka a dál do Evropy. Ruská společnost Gazprom považuje Řecko, Itálii, Bulharsko, Srbsko a Maďarsko za potenciální trhy.

„Rád bych vyjádřil spokojenost s tím, že projekty, na kterých jsme se dohodli již dříve, zdárně pokračují. A nyní očekáváme, že budeme zapojeni do projektu TurkStream, stejně jako do projektu SouthStream,“ poznamenal Dodik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…