Putina čeká zlé rozhodnutí. Ukrajinci ve výhodě, píší experti z USA

12.09.2022 14:04 | Komentář

Ukrajina podle Amerického institutu pro studium války (ISW) zvrátila průběh války ve svůj prospěch. Za poslední týden ukrajinské síly dobyly téměř 8000 km2 okupovaného území v oblasti Charkova. Podle vojenských expertů ale v žádném případě nejde o konec války, která se pravděpodobně protáhne až do roku 2023.

Putina čeká zlé rozhodnutí. Ukrajinci ve výhodě, píší experti z USA
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

„Ukrajina zvrátila průběh války ve svůj prospěch,“ píše na svých stránkách ISW. Kyjev nyní podle expertů bude stále častěji diktovat místo a povahu hlavních bojů. „Rusko bude stále častěji zjišťovat, že na rostoucí ukrajinský fyzický a psychologický tlak v postupných vojenských kampaních reaguje neadekvátně, pokud Moskva nenajde nějaký způsob, jak znovu získat iniciativu,“ předpovídají analytici.

Ti ale varují, že ani současná velmi úspěšná a rychlá protiofenzíva válku neukončí. „Kampaň na severovýchodě Ukrajiny nakonec vyvrcholí a umožní Rusům obnovit únosnou obrannou linii a možná i vést lokalizované protiútoky. Ukrajina bude muset zahájit následné protiofenzívní operace, pravděpodobně několik, aby dokončila osvobození Ruskem okupovaného území. Válka se pravděpodobně protáhne až do roku 2023,“ tvrdí vojenští experti ISW.

Ukrajinské síly si v posledních dnech připsaly největší vítězství od dubna, kdy donutily ruskou armádu stáhnout se z okolí Kyjeva a přehodnotit plány na dobytí Ukrajiny. Ruský prezident Putin tehdy oznámil, že hlavním cílem stejně vždy bylo dobytí a udržení oblasti Luhaňska a Doněcka. „Ruské tažení k dosažení těchto cílů představovalo útok podél oblouku od Izjumu přes Severodoněck do oblasti poblíž města Doněck. Ruským silám se po dlouhém a nesmírně nákladném tažení podařilo 24. června dobýt Severodoněck a 3. července Lysyčansk a Izjum,“ vrací se experti k předchozímu vývoji války.

Ukrajinské znovudobytí Izjumu ale podle ISW ukončilo vyhlídky na to, že by Rusko mohlo dosáhnout svých stanovených cílů v Doněcké oblasti. „Ztráta Izjumu odsoudila původní ruský plán tažení v této fázi války k zániku a zajistila, že ruský postup směrem k Bachmutu nebo kolem města Doněck nemůže být rozhodující, pokud k němu vůbec dojde,“ píší američtí vojenští analytici.

Ukrajinský tlak v Chersonu v kombinaci s rychlou protiofenzívou v Charkově navíc představuje pro Rusy velké dilema. Rusko totiž pravděpodobně nemá dostatek záložních sil, aby mohlo dokončit formování nové obranné linie. „Ruský prezident Vladimir Putin riskuje, že se dopustí běžné, ale smrtelné chyby, když bude příliš dlouho čekat s rozkazem k posílení luhanské linie, čímž ohrozí obranu Chersonu nebo ukončí ofenzivní operace v okolí Bachmutu a Doněcku, aniž by se vojska včas dostala do pozic k obraně proti pokračujícím ukrajinským útokům v Luhansku. Zdá se, že ukrajinská kampaň má za cíl postavit Putina právě před takové dilema a těžit z téměř jakéhokoli jeho rozhodnutí,“ dodává zpráva ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…