Putinova rodina využila Česko k podvodům, naznačuje deník

25.03.2021 7:18

Deník N přinesl informaci, že ruská tajná služba i členové rodiny ruského prezidenta Vladimira Putina využili českou kotlinu k vyprání špinavých peněz. Ukazuje to audit Danske Bank, která se musela vyrovnat se skandálem. Andrej Kozlov, první místopředseda Centrální banky Ruské federace, který varoval severskou banku Danske Bank, že má pod jejími křídly proběhnout podvod, byl pár týdnů poté zavražděn.

Putinova rodina využila Česko k podvodům, naznačuje deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Audit Danske Bank ukazuje, že byla vytvořena skupina firem označená jako Lantana Group se sídly v daňových rájích a ve Velké Británii.

„Schéma Lantana Group vytvořil bankéř a bratranec ruského prezidenta Igor Putin s právníkem pracujícím pro ruskou tajnou službu FSB a jeho kolegou, dnes už odsouzeným za finanční podvody. Platby, které z Lantana Group doputovaly do Česka, byly většinou za nájmy,“ napsal Deník N.

Příběh s podvodem v Danske Bank poprvé vyplul na povrch v roce 2006, kdy tuto severskou banku varoval Andrej Kozlov, první místopředseda Centrální banky Ruské federace. Pár týdnů poté byl zavražděn.

Z Ruska a dalších postsovětských zemí proteklo do západní Evropy na 200 miliard dolarů. Přes pobočku Danske Bank v Estonsku. Tamním úředníkům prý z počátku nepřišlo divné, že skupina firem ve schématu Lantana Group je neznámých, na internetu o nich nelze skoro nic zjistit a sídlí v paneláku. Bankovní úředníci s klidem sledovali finanční toky na účtech. V roce 2013, než aby upozornili policii a finance na účtech zmrazili, bankovní úředníci raději varovali skupinu, že objemy jejich finančních transakcí už jsou opravdu hodně podezřelé a měla by se stáhnout. Lantana Group tak nepřišla o žádné peníze.

V České republice posílala Lantana group peníze do skotské firmy Salamandra & Co LLP. Skotská firma sice údajně poskytuje přepravní služby, ale v praxi o ní nelze téměř nic zjistit. Účet měla v české pobočce Raiffeisenbank.

Skandál kolem Danske Bank vzbudil rozruch. Jde o zavedenou finanční instituci založenou už v roce 1871. Jedná se o jednu z největších severských bank s asi pěti miliony klienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…