Putinovi užiteční idioti z Berlína. Německá vláda na špatné straně dějin, už zase. Ostrý Jefim Fištejn

09.04.2022 16:41

Publicista Jefim Fištejn se ohlíží, s jakou byla vyprovozena Angela Merkelová z postu německé kancléřky. Některá americká média ji spolu s dalšími aktéry německé vrcholné politiky považují za „Putinovy užitečné idioty“. „Je jen málo význačných politiků, jejichž odkaz a dobrá pověst byly doslova rozmetány na cucky za tak krátkou dobu po jejich odchodu,“ dodává Fištejn v komentáři pro server Neviditelnýpes.cz s tím, že i její čeští příznivci už dnes raději mlčí.

Putinovi užiteční idioti z Berlína. Německá vláda na špatné straně dějin, už zase. Ostrý Jefim Fištejn
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Německé sdělovací prostředky jsou plně zaměstnány zničující kritikou dlouhodobé zahraniční politiky země, jíž všechny německé vlády za posledních šestnáct let podrobil vlivný americký portál Politico působící v mnoha zemích světa, který se zaměřil na již bývalou kancléřku Angelu Merkelovou. Svou kritiku uvedl pod souhrnným názvem „Putinovi němečtí užiteční idioti“.

„Není to poprvé, co se Německo ocitlo na špatné straně dějin,“ píší američtí novináři, podle kterých nikdy netropili němečtí politici takové hlouposti na samém pokraji katastrofy jako za vlády Angely Merkelové. To ona podle nich může svou zaslepeností za nynější stav Evropy, za patolízalskou podbízivost vůči Vladimiru Putinovi, za snahu za všech okolností chápat všechny kroky Ruska, za přesvědčení, které formuloval už její nástupce Olaf Scholz, že nejlepším možným způsobem jednání s Ruskem je vést s ním nikdy nekončící vlídný dialog.

Původní text ZDE.

Jako nebetyčný příklad takové stupidní politiky podle Fištejna američtí novináři uvádějí rozhodnutí o stavbě energovodu Nord Stream 2, které bylo učiněno už po čečenské a gruzínské válce, po obsazení Donbasu a anexi Krymu, jež očividně vůbec neotřásly německým přesvědčením, že s Putinem je třeba jednat, jednat a znovu jednat.

I když role kancléřky je v článku vypíchnuta jako rozhodující, autoři prý nešetří žádného z aktérů německé politické elity. „Uvádějí příklady trapného selhání současného kancléře Scholze, který i nyní telefonicky konzultuje s Putinem své postoje, a nynějšího prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, který v době svého působení coby ministr zahraničí založil spolu se svým hlavním poradcem Jensem Plötnerem základy zahraničněpolitické architektury Německa,“ cituje Fištejn některé americké mediální zástupce.

Bývalá kancléřka nyní zachovává nízký profil, na kritiku neodpovídá, na veřejnosti se neobjevuje. „Znám jen málo význačných politiků, jejichž odkaz a dobrá pověst byly doslova rozmetány na cucky za tak krátkou dobu po jejich odchodu. Zejména u nás byla spousta vlivných veřejných činitelů, kteří na Merkelovou nedali dopustit, viděli v ní politický ideál a předobraz budoucí Evropy. Dnes se k ní nejspíš neznají a na své nadšení si nevzpomínají,“ uzavírá publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…