Putinovi věřím. O Ukrajinu mu nejde. Macron cítí historický průlom

07.02.2022 12:36

V EU, v USA i v Rusku teď probíhají horečná jednání, která mají vést k deeskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, kde to doutná hrozící válkou. Německý kancléř Olaf Scholz odjel jednat do USA, český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) odjel jednat na Ukrajinu a francouzský prezident Emmanuel Macron přijel jednat do Moskvy. Posledně jmenovaný věří, že zde dosáhne úspěchu.

Putinovi věřím. O Ukrajinu mu nejde. Macron cítí historický průlom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Francouzský prezident Emmanuel Macron věří, že může přinést „historické řešení“ ukrajinské krize. Z ruské strany opakovaně zaznívá, že o konflikt s Ukrajinou nestojí, byť na západních hranicích Ruska stojí na sto tisíc po zuby ozbrojených vojáků a v Bělorusku jsou připraveni další. Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli řekl, že k invazi může dojít „hned zítra“.

Macron dal naproti tomu najevo, že v tomto ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi věří, že mu nejde o Ukrajinu, nýbrž o jasné vymezení vztahů Ruska a NATO a Ruska a EU.

Považuje proto za zásadní „pokročit směrem k novému řádu, který naše Evropa bytostně potřebuje a který spočívá na základním principu suverénní rovnosti mezi státy“. V tomto smyslu se vyjádřil pro list Journal du Dimanche. Francouzský prezident věří, že dostatečně bohatý dialog dokáže zabránit válce mezi Ruskem a Ukrajinou. Právě proto jede do Moskvy. „Tam prodiskutujeme podmínky deeskalace. Musíme postupovat realisticky, nedělat jednostranná gesta, ale zabránit dalšímu zhoršování situace.“

Francie teď předsedá EU a Macron věří, že se mu v Moskvě podaří domluvit nový rámec evropské bezpečnosti. „Věřím, že prezident Putin tomu bude nakloněn,“ pravil Macron.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…