Putinovy kroky jsou pro tureckého Erdogana noční můrou. Čím dál více. Obsáhlý rozbor, který zazněl z německého rozhlasu

02.02.2016 22:16

Komentátor Reinhard Baumgarten se na serveru Německého rozhlasu zamyslel nad tím, co pro Turecko znamená ruský zásah v Sýrii. V kostce lze říci, že kroky Vladimira Putina představují pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v podstatě noční můru. Jeho plány se totiž sypou, mimo jiné se stále nedaří vyřešit problém s Kurdy. A tady je zaděláno na válku velkého rozsahu – NATO a Ruska.

Putinovy kroky jsou pro tureckého Erdogana noční můrou. Čím dál více.  Obsáhlý rozbor, který zazněl z německého rozhlasu
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Nějakou dobu se zdálo, že si Turecko jako lokální mocnost na Blízkém východě prosadí své plány. Kurdové neposílí, syrský diktátor Asad padne a na severu Sýrie navíc vznikne na rozsáhlém území bezletová zóna. Rozhodnutí vzešlá z Kremlu však tento plán v podstatě sfoukla jako domeček z karet. Na bezletovou zónu nad Sýrií mohou Turci zapomenout. U syrského prezidenta Bašára Asada se zdá, že se díky pomoci z Íránu i z Ruska udrží u moci. A nelze vyloučit, že Vladimir Putin koketuje i s Kurdy.

„Pokud někdo ví, jak oslabit systém, jak tahat za správné nitky, a destabilizovat tím zemi, pak je to Vladimir Putin,“ poznamenává komentátor. Na Ukrajině světu ukázal, že to umí. Ale stranou nezůstává ani Erdogan, když řídí pevnou rukou i Turecko. S ohledem na to, jak blízcí by si mohli Putin a Erdogan být s ohledem na svůj politický styl, je jejich střet do jisté míry překvapivý.

Celý text najdete zde.

NATO se musí snažit přivést Erdogana k tomu, aby se nechoval tak agresivně vůči Kurdům. Kurdská strana pracujících (PKK) je stále chápána jako teroristická organizace, ale možná není daleko den, kdy si drtivá většina Kurdů řekne, že útoky Erdoganových sil na PKK představují vlastně útoky proti všem Kurdům. Toho by se mohl chopit Putin, a fakticky tak rozpoutat válku, ve které by se NATO muselo postavit na stranu Turecka. Jde přece o členský stát Aliance. „Erdoganova ruská noční můra pak může nabýt nebezpečných rozměrů,“ uzavírá komentátor úvahu varováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…