Putinův muž vyrazil vysokého velitele. Co za tím je?

06.07.2016 10:42

Ministr obrany Ruska Sergej Šojgu 29. června 2016 překvapivě odvolal velitele ruského Baltského loďstva viceadmirála Viktora Kavčuka a náčelníka štábu flotily viceadmirála Sergeje Popova. Podle slov z Ministerstva obrany prověrka ukázala na závažné nedostatky v rámci jejich služby.

Putinův muž vyrazil vysokého velitele. Co za tím je?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Tisková služba Ministerstva obrany uvedla (http://www.gazeta.ru/army/news/8823017.shtml): „Na základě výsledků prověrky a posouzení na kolegiu, které velí Baltské flotile, ministr obrany odvolal z plnění jejich funkcí náčelníka štábu flotily a další funkcionáře za vážné nedostatky v bojové připravenosti a také za zkreslení zpráv o skutečném stavu věcí.“ 

Na místo viceadmirála Viktora Kravčuka, který flotile velel od roku 2012, Šojgu jmenoval (http://ria.ru/defense_safety/20160630/1455078403.html) 30. června 2016 jako dočasného velitele viceadmirála Alexandra Nosatova, který do nedávna působil v Černomořské flotile Ruska a byl před krátkým časem jmenován velitelem vojenské námořní akademie. 

Média v Rusku předtím spekulovala, že na uvolněný post bude jmenován (http://www.gazeta.ru/army/news/8826389.shtml) bývalý admirál Ukrajiny viceadmirál Sergej Jelisejev, který v době krymské operace v roce 2014 přešel na ruskou stranu. Jelisejev je na Ukrajině stíhán za zradu a působí nyní v ruském baltském námořnictvu. Toto jmenování se ale nepotvrdilo. 

Překvapivé kádrové změny v Baltské flotile Ruska vyvolaly diskuze. Deník Gazeta uvedl možnost, že za odvoláním viceadmirálů stál incident mezi ruskou vojenskou lodí Jaroslav Moudrý a americkou vojenskou lodí Gravely ve Středozemním moři. Podle americké strany si posádka lodě Jaroslav Moudrý vedla neprofesionálně. Jako další důvody jsou také nabíledni nedávné kádrové změny ve velení Západního vojenského okruhu, pod jehož velení Baltská flotila RF spadá. 

Odvolání Kravčuka bylo dle pozorovatelů skutečným překvapením (http://ria.ru/defense_safety/20160629/1454443337.html) vzhledem k tomu, že celkové výsledky Kravčuka měly být dobré a Kravčuk se měl osvědčit jako dobrý velitel i v minulosti, kdy velel Kaspické flotile. 

Flotila pod jeho velením prý měla svoji bojovou efektivitu zvýšit třikrát až čtyřikrát, řekl dále konkrétně (http://www.gazeta.ru/army/2016/06/29/8343845.shtml) Gazetě kapitán první třídy Michail Něnašev z Všeruského hnutí k podpoře námořnictva. K odvolání náčelníka štábu Něnašev řekl, že „je těžké pochopit, z čeho je ho možné obvinit“. Také on podle jeho názoru funkci náčelníka štábu vykonával dobře. 

„Je důležité pochopit, že dnes otázka nestojí jen tak, aby flotila měla lodě, peníze a zdroje,“ doplnil Něnašev. Podle něj je stejně důležité, aby flotila měla ve velení „lidi s principy, kteří by stáli za těmi, kdo opravu slouží, a nelavírovali podle konjuktury.“ Jeho kritika směrovala na admirála Vladimira Koroleva, nového velitele námořních sil Ruské federace, který se obou odvolaných podle Něnaševa nezastal. 

Jiný názor sdělil (http://ria.ru/defense_safety/20160630/1454797437.html) Igor Korotčenko, hlavní redaktor časopisu Národní obrana a člen veřejné rady při Ministerstvu obrany. Ten řekl, že bezprecedentní kádrové změny směřovaly ke zlepšení profesionálního velení ruského námořnictva. „V podmínkách, kdy je Rusko pod masivním vojensko-politickým tlakem ze strany USA a NATO, je situace s bojovou připraveností, schopností přijetí adekvátních, rychlých reakcí a také úroveň profesionální přípravy na prvním místě,“ řekl Korotčenko konktrétně. Ti, kdo toho nejsou schopni, musí podle něj odejít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…