Putinův projev: Šťavnaté dohry. Dělání dětí, ksichty, nuly a Foldyna

16.01.2020 8:37

Prezident Vladimir Putin včera přednesl svůj projev o stavu země, ve kterém stanovil, co se musí zlepšit a co změnit. Vzhledem k tomu, že plánuje i ústavní změny podal premiér Medveděv demisi. Poslanec Jaroslav Foldyna už ocenil Putinovu propopulační politiku a ptal se, proč něco takového není stanoveno i v Čechách. Projev také sledoval Alexandr Mitrofanov, kterému tváře diváků připomínaly SSSR těsně před koncem. A podle bývalého šachového mistra světa Garriho Kasparova se nic nemění, Putin je stále diktátor a nezáleží na tom, jestli je premiérem Medveděv, nově jmenovaný Mišustin nebo třeba Putinův kůň.

Putinův projev: Šťavnaté dohry. Dělání dětí, ksichty, nuly a Foldyna
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

Včera přednesl prezident Ruské federace Vladimir Putin svůj projev o stavu země. Dle iRozhlasu se v něm věnoval například demografii, zdůrazňoval, že Rusko musí dosáhnout míry porodnosti 1,7 dítěte na jednu ženu. Také chce zvýšit příspěvky pro chudé rodiny s dětmi. Obědy ve školách budou pro první čtyři ročníky zdarma. Vladimir Putin také kritizoval stav ruského zdravotnictví a vláda dle něj podpoří rozvoj univerzit ve všech oblastech Ruska a infrastrukturu. Mladí vzdělaní lidé musejí mít motivaci, aby svou kariéru rozvíjeli přímo ve svých regionech a neodcházeli jinam nebo do zahraničí.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Mluvil i o mocenských záležitostech, tedy, že lidé v klíčových funkcích musí mít ruské občanství a nesmí mít trvalý pobyt v zahraničí. Prezidentem by se mohl stát pouze ruský občan, který v zemi žil po dobu nejméně 25 let a nikdy neměl jiné občanství. Prý tak chce posílit postavení ruských poslanců při vytváření vlády, Rusko by ale nadále mělo zůstat silnou prezidentskou republikou – v pravomoci prezidenta má mimo jiné zůstat právo hlavu kabinetu odvolat a držet kontrolu nad vojenskými a bezpečnostními složkami země. Prezident by také měl mít se souhlasem Státní dumy pravomoc jmenovat šéfy „silových“ resortů, tedy například ministry vnitra, obrany a šéfa ministerstva pro mimořádné situace. Došlo by tak ke změnám ústavy, která by dle Putina měla stát nad mezinárodním právem.

A ruský prezident také pochválil ruský jaderný arzenál, který je dle něho na špičkové úrovni a ostatní země budou muset Rusko dohánět. „Nikoho neohrožujeme a ani se nesnažíme vnucovat svou vůli. Ale mohu ujistit, že kroky k posílení národní bezpečnosti jsme udělali včas a v dostatečné míře,“ pravil.

Poté, co ruský prezident přednesl svůj projev, ruská vláda rezignovala, jak informovala ruská tisková agentura TASS. Oznámil to premiér Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin vládě za její práci poděkoval a oznámil, že má v plánu se setkat s každým ministrem této vlády. Dle Medveděva je patřičné, aby vláda rezignovala vzhledem k Putinem navrhovaným změnám ústavy. Na Medveděvovo místo navrhl Vladimir Putin Michaila Mišustina, dosavadního šéfa Federální daňové služby. Medvěděv pak bude hlavou Ruské rady bezpečnosti.

Celý projev s anglickým překladem:

V Čechách už Putinův proslov komentoval poslanec Jaroslav Foldyna, kterému se zamlouvá propopulační politika V. Putina: „Putin dokazuje, že je politik, který ví, co chce. A to, co chce, je, aby Rusko mělo budoucnost ve svých dětech, aby rodina byla na prvním místě. Proč to nechceme my v naší zemi, proč nenastartujeme propopulační politiku?“

Události v Rusku sledoval také novinář Alexandr Mitrofanov, který postupně na Twitteru shrnul své poznatky z projevu: „Putin začal mluvit k parlamentu. Demografická situace velmi špatná, okamžitě zlepšit. Situace se školkami je špatná. ‚Co děláte?‘ k posluchačům. Lidé jsou chudí, zlepšit přídavky na dítě. Nejchudší rodiny s dětmi dostanou nové dávky. Slzy v očích přítomných funkcionářek, jak je car štědrý. Aplaus. Zástupkyně šéfredaktora Echa Moskvy k Putinovu projevu: ‚V prvních řadách sedí všechny ty blahobytem se lesknoucí ksichty a tleskají slovům o chudobě.‘ Putin oznamuje zvýšení různých dávek a zavedení stravování zdarma pro školáky 1. až 4. třídy (protože na to mnozí rodiče nemají). Komentář šéfredaktorky Russia Today k Putinově projevu: ‚Stručně řečeno, musíme všechny rodit. Budu muset si zadělat na čtvrté dítě.‘ Ty ksichty jsou opravdu makabrózní... Třídní učitelé dostanou příplatek ze státního rozpočtu. Má být zvýšen počet studentů především regionálních VŠ.

Když se dívám na tváře v sále během Putinova projevu, vybavují se mi stejně znuděné a napjaté ksichty v posledních letech existence SSSR. Putin oznamuje nutnost zavedení bezplatného internetu po celé zemi. Ale pouze pro vybrané ruské zdroje. V Rusku bude vytvořen komplex materiálů o WW2, aby její dějiny nezneužili nepřátelé Ruska. Rusko nikoho neohrožuje, jen se bezpečnostně zajistilo. Máme takové zbraně, které jiné země teprve budou dohánět.

Putin oznamuje změny v ústavě. Mj. mezinárodní právo v Rusku nebude prioritní. Kandidát na prezidenta musí žít v Rusku nejméně 25 let (to je možná pojistka proti Lukašenkovi, kdyby po připojení Běloruska chtěl kandidovat na prezidenta nového státu). Putin oznamuje, že parlament dostane právo schválit předsedu vlády a ministry. Prezident by pak měl povinnost takovou vládu jmenovat. Teď všechno dělá sám prezident. Rusko ale zůstane prezidentskou republikou a prezident bude nadále moci odvolávat členy vlády. Putin chce referendum o změnách ústavy a rozhodnout se podle jeho výsledků. Konec hlášení v putinském jazyce.

 

Ve světě už Putinovy kroky komentoval bývalý ruský mistr světa v šachu Garri Kasparov, předseda Nadace pro lidská práva. „Přestaňte se ptát na to, jaké nové taneční číslo Putinova parta z Kremlu předvedla. Jeho záměr být diktátor na doživotí byl zřejmý už deset let zpátky a jediný způsob, jak odejde, je v rakvi, přesně jako jeho idol Stalin.“ Dle něho nechce být Putin jen obyčejný prezident, ale generalisimus. Ovšem to, že si hraje na demokracii, prý stále dokazuje, že si uvědomuje a bojí se síly lidu. A hra na demokracii mu umožňuje odvádět pozornost od faktu, že je u moci už 20 let. A tato slovní podpora vlády zákona pak dle Kasparova umožňuje západním lídrům se k Putinovi nechovat jako k brutálnímu diktátorovi, ale obchodovat s ním.

„Jak západní média diskutují o změnách v Rusku a o tom, co to znamená, je k smíchu. Je to mafiánská diktatura s Putinem v čele – ať už je premiérem Medveděv, Mišustin, nebo Putinův kůň,“ řekl dále. Také mínil, že diktátor Putin bude potřebovat spojenectví zahraničních politiků, takže se bude zoufale snažit udržet Donalda Trumpa v Bílém domě. A okomentoval také spekulace o posílení či oslabení pozice Dmitrije Medveděva: „Nikomu nezáleží na tom, co Medveděv chce nebo kam půjde. V diktatuře nemůže být ‚číslo dvě‘, protože pak je hrozba. Putin potřebuje vyrovnanou galerii úplných nul a taky ji má.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…