Putinův šéfdiplomat Lavrov přiznal, v čem Rusko spolupracuje se vzbouřenci na Ukrajině a dodal, co může ukončit boje

12.06.2014 17:41

Rusko spolupracuje s protikyjevskými vzbouřenci na východě Ukrajiny. Přiznal to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Konkrétně jde o spolupráci ve smyslu dodávek humanitární pomoci válkou postiženým lidem. Lavrov navíc uvedl, co může ukončit boje mezi separatisty a armádou. Vzbouřenci jsou prý totiž ochotni uzavřít příměří, první krok však musí udělat Kyjev.

Putinův šéfdiplomat Lavrov přiznal, v čem Rusko spolupracuje se vzbouřenci na Ukrajině a dodal, co může ukončit boje
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov prohlásil, že ruský stát sice spolupracuje s protikyjevskými vzbouřenci, jde však pouze o dodávky humanitární pomoci. Právě tu Rusko do východních oblastí Ukrajiny dodává výhradně přes takzvané separatisty. Podle serveru Hlas Ruska to Lavrov prohlásil na setkání s generálním tajemníkem OBSE Lambertem Zannierem.

Moskva se prý sice pokoušela jednat o dodávkách humanitární pomoci s vládou v Kyjevě, jenže ta takovou možnost zamítla. Rusku tak nezbyla jiná možnost, než pomoc dodávat prostřednictvím vzbouřenců.

„Těm, kdo dosud neopustili pásmo bojových akcí, poskytujeme humanitární pomoc. Poskytujeme pomoc způsoby, které máme k dispozici, a to za podpory domobranců znepokojených osudy svých matek, dětí a žen,“ uvedl ministr Lavrov.

Reportér ParlamentníchListů.cz Jan Rychetský z demonstrace v Charkově:

Ten navíc konstatoval, že takzvaní domobranci z jihovýchodu Ukrajiny jsou ochotní uzavřít s ukrajinskou armádou příměří, ale pouze za předpokladu, že první krok v mírových jednáních udělá Kyjev. Lavrov podle svých slov věří, že se naplní slova nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že dojde k zastavení násilí a zahájení jednání.

Naděje na možné řešení krize mezi Ukrajinou a Ruskem na nejvyšší úrovni ale zatím nejsou. Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že setkání Vladimira Putina s Petrem Porošenkem se v dohledné době nechystá. „Ruská strana nedostala pozvání na schůzku nebo jednání,“ podotkl Peskov.

Podle nejnovějších zpráv se ale uskutečnil alespoň telefonický rozhovor mezi Putinem a Porošenkem. Na svých stránkách o tom ve čtvrtek večer informoval Kreml. "Petro Porošenko informoval Vladimira Putina o jeho plánu na řešení situace na jihovýchodě Ukrajiny. Kromě toho prezidenti probrali otázky dvoustranných vztahů a Petro Porošenko blahopřál Vladimiru Putinovi k národnímu svátku - Dni Ruska," uvádí úřad prezidenta Ruské federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…