Rada ÚSTR dnes posoudí pozastavené členství v evropské platformě

22.01.2014 6:09

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se dnes bude zabývat pozastaveným členstvím v Platformě evropské paměti a svědomí. Platforma k tomuto kroku přistoupila minulý týden kvůli údajné infiltraci komunistických spolupracovníků do ústavu.

Rada ÚSTR dnes posoudí pozastavené členství v evropské platformě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová, nově jmenovaná ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková a první náměstek ředitelky Zdeněk Hazdra promluvili k situaci v ÚSTR

Vedení ÚSTR se proti tomu ostře ohradilo a zjišťuje, zda má pozastavení právní oporu. Podle serveru Aktuálně.cz ústav mohl díky členství čerpat evropské peníze a nyní neví, zda o tuto možnost nepřijde.

Člen Rady ÚSTR Michal Uhl krok platformy ihned označil za nehorázný. „To nás vylučují za to, že pánové (Petr) Pithart a (Vilém) Prečan byli v KSČ? To je výsměch československým dějinám," uvedl Uhl na facebookovém profilu. Vyčetl rovněž, že platforma neměla zájem o diskusi.

Dokazování je těžké

Předsedkyně rady ÚSTR Emilie Benešová tento týden v České televizi uvedla, že ústav nemá žádné informace, že by zaměstnával bývalé komunisty. Dodala zároveň, že neexistují zákonné prostředky, jak vyvrátit možnou komunistickou minulost pracovníků.

Činnost ÚSTR, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, provázejí dlouhodobé pře politiků i pnutí uvnitř instituce. Loni nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož Rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Pavlou Foglovou. Právě jmenování Foglové loni platforma kritizovala.

ÚSTR je zakládajícím členem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…