Rada protitotalitního ústavu si přivlastnila pravomoc, na kterou neměla nárok. A Herman si musel balit

16.07.2014 18:26

Současný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) byl loni odvolán z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) proto, že si rada ústavu přisvojila pravomoci, které ze zákona nemá. Tak nyní soud odůvodnil svůj květnový rozsudek, podle nějž bylo Hermanovo odvolání protiprávní. Nepravomocný verdikt poskytl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček s tím, že ústav se proti rozhodnutí bude bránit.

Rada protitotalitního ústavu si přivlastnila pravomoc, na kterou neměla nárok. A Herman si musel balit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Rada ústavu vedená Petruškou Šustrovou odvolala Hermana z funkce loni v dubnu s tím, že není spokojena s jeho prací. Herman tehdy uvedl, že za jeho sesazením je politicky motivovaný puč, což radě vyčítali také její kritici. Podal žalobu, v níž označil své odvolání za neplatné. Obvodní soud pro Prahu 3 mu dal letos za pravdu. 

Předsedkyně soudního senátu Markéta Písaříková v odůvodnění rozsudku zkritizovala činnost tehdejší rady ústavu. "K odvolání žalobce z funkce ředitele ústavu došlo proto, že si rada ÚSTR atrahovala pravomoci, které jí zákon nesvěřuje, přesto tyto vykonávala," uvedla. 

Radě vyčetla, že Hermana jako ředitele úkolovala, požadovala po něm právně nemožná řešení a zasahovala do jeho personálních pravomocí. "Pokud rada ÚSTR na svých jednáních úkolovala ředitele ústavu, pak soud nenalezl žádné zákonné zmocnění, které by toto radě ÚSTR umožňovalo," podotkla soudkyně. 

Poukázala také na to, že rada porušila právo jedné z radních, Naděždy Kavalírové z Konfederace politických vězňů, na řádný výkon její funkce. Ostatní radní se prý totiž bez vědomí Kavalírové dohodli na Hermanově odvolání více než týden před jednáním rady a předem k němu také vypracovali tiskové prohlášení. Bod odvolání ředitele přitom vůbec nezařadili na pozvánku k jednání rady. 

"Nová ředitelka, paní (Pavla) Foglová, byla rovněž vybrána předem, představena Petruškou Šustrovou na neformální schůzce před odvoláním žalobce, přičemž jedna schůzka se konala i v restauraci," dodala soudkyně. 

ÚSTR se proti rozsudku odvolá

"Je to pro nás velmi čerstvá záležitost, ale je téměř stoprocentní, že se budeme odvolávat, protože s tím zdůvodněním nemůžeme souhlasit," řekl ČTK k odůvodnění verdiktu mluvčí ústavu Ryjáček. Kdyby se prý to, co soudkyně v odůvodnění píše, bralo vážně, tak lze zpochybnit i odvolání dřívějšího ředitele ústavu Jiřího Pernese. "To proběhlo v tom případě úplně nezákonně, a tím pádem bychom teď vůbec nevěděli, kolik má ústav ředitelů," poznamenal. 

Ministr Herman již dříve uvedl, že věc považuje především za morální záležitost. Pokud by však rozsudek nabyl právní moci, ústav by se dostal do stejné pozice jako nedávno policie - také by měl dva šéfy. 

Odboráři ÚSTR se bojí, že rozsudek ovlivní pracovně-právní vztahy a instituce bude muset platit odškodné, což může ovlivnit platy zaměstnanců.  

Hermanovo odvolání loni spustilo slovní přestřelku mezi tehdy vládnoucí ODS a levicí. Občanští demokraté označili tento krok za důkaz prohlubující se spolupráce ČSSD a KSČM. Obě tehdy opoziční strany to odmítly. Kvůli Hermanovu sesazení rezignovala celá vědecká rada ústavu. Hermana nejprve nahradila přechodná šéfka Foglová, letos ji vystřídal historik Zdeněk Hazdra. Ústav má za úkol nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…