Radikální zeť Šabatové Tožička nebude kandidovat do Senátu. Ale stejně se za něj Pirátům smějí

02.03.2020 15:55

Tomáš Tožička na žádost předsednictva Pirátů stáhne svou kandidaturu v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Důvodem jsou jeho vyjádření na sociálních sítích z roku 2009 k izraelské operaci Lité olovo, které Pirátí považují za „nepřijatelná“, jak informovali na svém webu. Situaci na sociální síti komentuje redaktor ze serveru Info.cz Jan Palička.

Radikální zeť Šabatové Tožička nebude kandidovat do Senátu. Ale stejně se za něj Pirátům smějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Tožička

Předmětem kritiky se stal Tožičkův příspěvek, který zveřejnil na svém bývalém facebookového profilu. Psal v něm o brutální okupaci Palestiny a genocidě jejích obyvatel izraelskými okupačními vojsky a připojil i koláž spojující Davidovu hvězdu a hákový kříž.

Předsednictvo Pirátů se na základě této skutečnosti na dnešním setkání usneslo, že požádá Tomáše Tožičku, aby stáhl svou kandidaturu v doplňujících volbách na Teplicku. „Zvolená forma vyjádření na sociálních sítích k operaci Lité olovo z roku 2009, jakkoliv odmítáme, že by byla projevem antisemitismu, není pro Piráty přijatelná,“ uvedlo předsednictvo.

Zároveň dodalo, že to „neospravedlňuje následné urážlivé reakce proti panu Tožičkovi nejen na sociálních sítích, které překračovaly hranice slušného chování“.

„Zdůrazňujeme, že kandidát svou celoživotní prací nejen v oblasti sociální a rozvojové pomoci dokládá své hluboké humanistické cítění a je za ním celá řada úspěšných projektů,“ stojí v závěru vyjádření s tím, že Tomáš Tožička žádosti republikového předsednictva vyhověl.

Argumenty předsednictva Pirátů ve smyslu, že hákový kříž propletený s Davidovou hvězdou není antisemitismus, zaráží redaktora ze serveru Info.cz Jana Paličku. „V reakci Piráti nezklamali: hákový kříž propletený s Davidovou hvězdou není antisemitismus, kritika Tožičky je neospravedlnitelná a neslušná, ale teda doporučili jsme mu nekandidovat, protože nám to dělá blbý PR,“ glosuje vyjádření předsednictva ke kandidatuře Tožičky.

 

 

Shrnuje, že Tožičkovi bylo vlastně zkrátka vysvětleno, že „to vlastně sám chce položit“. A připojil jednu radu do budoucna nejen pro Piráty: „Pokud nechcete být kritizováni, že podporujete ultralevičáky s antisemitskými projevy, pak je za sebe nenechte kandidovat.“

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…