Radnice dokončí prověřování kandidátek pro komunální a senátní volby

11.08.2014 6:01

Radnice, které před týdnem přijímaly kandidátní listiny pro říjnové senátní a komunální volby, mají dnes poslední den na prověření, zda nominace splňují všechny náležitosti. Strany a jejich kandidáti budou mít minimálně týden na to, aby případné nedostatky opravili.

Radnice dokončí prověřování kandidátek pro komunální a senátní volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Pokud jde o komunální volby, lhůta skončí v pondělí 18. srpna. Na nápravu pochybení v přihláškách na senátory je tato lhůta o tři dny delší. O připuštění senátních kandidátů k volbám musejí úřady rozhodnout nejpozději v pátek 22. srpna. U obecních voleb jim zákon dává možnost rozhodnout ještě o den později.

Kandidáti často uvádějí nesprávný věk

K nejčastějším prohřeškům standardně patří neúplné či nesprávně uvedené osobní údaje kandidátů, od jména přes věk až po adresu bydliště. „Kandidáti uváděli nesprávný věk, někdy si ubrali, jindy přidali dva až tři roky. Objevilo se i zdrobnělé křestní jméno, tedy jiné, než měl kandidát uvedené v občanském průkaze," řekla ČTK při minulých volbách například Irena Málková z pardubického magistrátu.

Nominující strany se zcela nevyvarovaly ani chyb ve zkratkách povolání či v uvádění akademických titulů svých kandidátů, některé musely napravovat zjevné překlepy. U některých uchazečů o volenou funkci chybělo prohlášení o souhlasu s kandidaturou.

Kandidáti na senátora někdy neplatí volební kauce

Spíše protestním záměrem než opomenutím bývalo u kandidátů na senátory nezaplacení volební kauce, tedy příspěvku na úhradu volebních nákladů ve výši 20.000 korun. Při posledních senátních volbách ale nemusel být žádný z adeptů na členství v horní komoře z voleb vyřazen.

Cílem kontroly je také odhalit, zda některý z aspirantů na místo v zastupitelstvu není na více kandidátních listinách. Při minulých obecních volbách před čtyřmi lety se podobný případ stal v Českých Budějovicích. Také kvůli této kontrole dostává kopie předložených kandidátních listin Český statistický úřad, který seznamy kandidátů i jejich volební výsledky zveřejňuje na serveru www.volby.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…