Radostné oslavy práce pod taktovkou továrníka. Tak prý vypadaly slavné První máje v Baťově Zlíně

01.05.2014 15:36

Práce byla v době Baťova impéria ve Zlíně uctívaná a ctěná. Také proto tady měly tradici a masovou účast oslavy 1. máje. I když historikové upozorňují na to, že už jde jen o minulost, dnešní Zlíňané si odkaz slavného podnikatele nenechají vzít a pořádají manifestaci v baťovském stylu.

Radostné oslavy práce pod taktovkou továrníka. Tak prý vypadaly slavné První máje v Baťově Zlíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratři Baťové

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí
Jak lidé vnímali Svátek práce za první republiky ve Zlíně, popsal pro ParlamentníListy.cz historický publicista Zdeněk Čech. „V práci jsme si všichni rovni, i když někdo je nadřízený a podřízený. U Baťů byl vztah k práci velmi podporovaný, protože to vytvářelo velice pozitivní obraz špičkového podnikatele mezi mnoha tisíci zaměstnanci. Tomáš Baťa se zúčastňoval vždy Svátku práce a míval tam projevy,“ uvedl Čech.

„V Baťově impériu byla práce ctěná, uctívaná a povznesená na určitý piedestal. Vždyť, jak se jmenovala škola, kterou si vydupal? Baťova škola práce. Práci musíme uctívat, práce je základ, práce vytváří hodnotu. To je filozoficko-politický princip Svátku práce v tehdejším Baťově Zlíně ovládaném jeho podniky,“ dodal. Slavnému podnikateli se ve svých zaměstnancích podařilo vytvořit pocit hrdosti na svoje zaměstnání, závod i spolupracovníky.

Při tehdejších prvomájových oslavách byla uvolněná atmosféra. „Informace o tom, jak manifestace probíhaly, jsou vždy velmi závislé na zdroji. Po pravdě řečeno, jsem si ale jistý, že nálada během oslav byla mnohem zábavnější a radostnější než v dobách minulého režimu,“ popsal Čech.

„Zajímavé je to, že na slavnost lidé chodili spontánně. Nikdo nemusel zaměstnance nutit, chtěli se tam ukázat. Předvedly se vždy jednotlivé části podniku, lidé demonstrovali své úspěchy. Prezentovali se tam také studenti z Baťovy školy práce. Firma hodně expandovala po světě, takže do Zlína jezdila řada cizinců,“ popsal Marek Belza, který vydává také knihy o Baťovi. Upozornil i na to, že o tuto literaturu je velký zájem. „Někdy se po těchto knihách i zapráší,“ reagoval vydavatel Belza s tím, že existují dvě velké skupiny zákazníků: „Jednak jsou to pamětníci, protože Baťova škola fungovala i za války a někteří absolventi jsou ještě naživu, pak podnikatelé, kteří se snaží metody podnikového řízení aplikovat v dnešní době.“  

Duch batismu je mrtvý, tvrdí historický publicista

Kdysi se u Baťovy vily scházely desetitisíce lidí. I když jich letos bude daleko méně než ve 20. letech, Nadace Tomáše Bati ze Zlína se snaží tradici obnovit. Podle historického publicisty Čecha to ale možné není. „Je to nesmysl. Tradici Baťových Prvních májů obnovit nelze z triviálního důvodu, protože nemáte Baťu. Jak to chcete obnovit? Sice manželka Tomáše Bati může do Zlína přijet, ale Baťa byl sjednocující činitel Zlína, byl klíčový a hlavní zaměstnavatel. Osou Zlína byly jeho závody. Obuvnická výroba tam dnes z velké části odešla do kopru. Jeho příbuzní nemohou Baťu nahradit. Duch batismu je mrtvý,“ tvrdí Čech.  

„Neříkám, že na Zlínsku nefunguje podnikání, například v Otrokovicích je velká továrna na pneumatiky. Duch Bati, filozofie Baťových závodů, výstavba domků, to už ale dnes prostě nefunguje,“ uvedl Čech. „Jestli 1. máj někdo bude chtít vnímat jako odkaz Baťova rodu nové generaci, tak může. Myšlenka Bati a Baťových závodů se ale obnovit nedá, protože jeho pozice je dnes jiná. Baťa byl největším vývozcem obuvi na světě. Tohle postavení už podnik nemá, i když je to stále významná firma,“ upozornil. Mírně pochybuje o autenticitě novodobých manifestací i Belza. „Podnik už tam není, tak nevím. Mentalita lidí se změnila, ale je to fajn, že se snaží to obnovit,“ reagoval.

Primátor půjde poprvé spokojeně v průvodu

S těmito výroky by ale Zlíňané nesouhlasili. Na průvod se těší i místní primátor. ParlamentnímListům.cz ještě před jeho zahájením řekl: „Jde o devadesáté výročí toho, když poprvé vyšel průvod od Baťů. Je to velká symbolika,“ uvedl primátor Zlína Miroslav Adámek. O tom, že by se ale po vzoru známého podnikatele postavil do čela, neuvažuje. „Nejsem ten, kdo by rád chodil v čele, ale účastnit se budu a pak všechny přivítám na náměstí,“ vysvětlil.

Akce začne u Baťovy vily a průvod vyjde z areálu bývalého Svitu směrem na náměstí, kde bude připravené občerstvení, vystoupení folklórních souborů a další atrakce. „Já půjdu poprvé v životě rád do průvodu. Vždycky jsme tam chodili z donucení. Tohle beru jako renesanci průvodu ve stylu Tomáše Bati. Samotní pořadatelé se akci maximálně snaží vdechnout baťovský styl i myšlenky. Budou se o to snažit všemi možnými způsoby. Rádi by restaurovali pokřivený První máj a restaurovali baťovský Svátek práce,“ popsal.

Primátor Zlína také věří tomu, že na Zlínsku bude Baťův odkaz vždy hodně znamenat. „Jeho myšlenky jsou stále v povědomí veřejnosti. Teď jsem byl na konferenci věnované právě odkazu Bati. Divili byste se, všude bylo plno, na přednáškách zaplněná aula lidí. Je stále dost těch, kteří se odvolávají na morálku a etiku v podnikání. Pořád tyto myšlenky žijí a vždy se na něj bude vzpomínat,“ upozornil Adámek. „Poctivá práce by se oslavovat měla,“ doplnil. Tomáš Baťa senior ve Zlíně slavnost poprvé uspořádal v roce 1924.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…