Radši bez názoru, když o tom nic nevím! Zdechovský zatočil s „aktivistkou“ z Deníku N. A hodně

07.06.2022 15:55

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na svém blogu vyjádřil jasný názor k rozsudku kauzy amerického herce Johny Deppa proti jeho bývalé ženě Amber Heardové. Kauza, která podle něj svojí sledovaností zastínila na pár dní i válku na Ukrajině, přinesla jedno pozitivní. Tedy to, že vyvrátila mýtus o údajně privilegovaných mužích. Pozastavuje se také nad reakcemi progresivních aktivistek.

Radši bez názoru, když o tom nic nevím! Zdechovský zatočil s „aktivistkou“ z Deníku N. A hodně
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Spor mezi americkým hercem a jeho bývalou manželkou Amber Heardovou, která ho v článku ve Washington Post vinila z domácího násilí, směřuje do finále. „Na celé čáře zvítězil ‚pirát z Karibiku‘,“ konstatuje Zdechovský na svém blogu iDnes.cz a rekapituluje výroky soudu. Porotci bývalé manželce uložili za lživé výroky o domácím násilí zaplatit odškodné v celkové výši 15 milionů dolarů. Částka byla následně snížena na 10,35 milionu dolarů. Vedle toho Depp má vyplatit dva miliony pokuty kvůli pár výrokům svých právníků, což ale nic nemění na jeho vítězství.

 „Verdikt z této kauzy je opravdu důležitý v jedné věci: Progresivisty donekonečna omílaný mýtus o údajně privilegovaném postavení všech mužů. Naopak se ukázalo, že i muž se může stát obětí,“ myslí si Zdechovský.

Europoslanec se na chvíli zastavil i u slov jeho bývalé manželky Vanessy Paradise, která herce podpořila a nazvala ho jako „laskavého, pozorného, velkorysého a nenásilného člověka a otce“, kterému se nepodobá nic, z čeho ho jeho bývalá žena obviňuje. Podle Zdechovského tak byla zasazena velká rána pro hnutí #metoo a s ní spojenou výzvu „believe women“ (věřte ženám), protože slova bývalé manželky jsou silným důkazem, že herec nemohl být člověk s takovými násilnickými sklony.

„Díky tomuto procesu také začíná dostávat citelné trhliny narativ hlásající, že obětí mohou být vždy jen ženy, kdežto na muže musí být a priori nahlíženo jako na potenciální ‚opresory‘, kteří by se raději měli vždy preventivně omlouvat za své možné prohřešky,“ myslí si europoslanec a přechází k hodnocení některých pobouřených reakcí z progresivní části spektra.

Zmiňuje například komentář Moiry Doneganové z britského levicového listu Guardian, která uvedla, že jed, který je vysílaný proti Amber Heardové, je skutečně namířen i proti všem ženám – a zejména těm, které mluvily o genderovém zneužívání a sexuálním násilí během vrcholného období #metoo. Zdůrazňuje, že se nacházíme v prudkém antifeministickém odporu.

„V očích progresivistů tedy musí být v podobných případech prakticky univerzální odpovědí na všechny problémy misogynie nebo sexismus ze strany mužů. Nic nového, ani překvapivého,“ reaguje europoslanec a zmiňuje další reakci české novinářky, která na svém tweetu lamentovala, že zvítězil privilegovaný Johny Depp.

„To jak spousta lidí (od Esquire Česko po klasické včelí královny a strážkyně patriarchátu) dneska tleská Deppovi (a sdílí zkratkovité reposty) mě znervózňuje. Proces jsem nesledovala, ale dělat, že byl chudák Depp, bohatej pičus full of privilege, pomalu snad cancelled, fakt ne,“ vylévala si na twitteru srdce Patočková.

„Asi každého příčetného musí praštit do očí podivná česko-anglická hatmatilka. Neméně tristní je ale i celkový obsah sdělení a úroveň argumentační výbavy pisatelky tweetu. Ne, nenapsal to nikdo z ultralevé úderky z A2larmu, ale paní novinářka Jana Patočková z Deníku N. Novinářka, či spíše aktivistka, nám tady smutní nad tím, že nám notorická lhářka prohrála soud s Johnny Deppem, v jejích očích ‚privilegovaným‘ jen proto, že je muž,“ rozčiluje se nad komentářem Zdechovský a dodává, že sama dělá to, co jinak kritizuje. Tedy, viní druhé. „Z oběti dělat agresora je fakt hnus a platí to samozřejmě i v případě Johnnyho Deppa,“ podotýká s tím, že v jedné věci s ní souhlasí, že příběh nesledovala, neboť by nemohla vyplodit takovou pitomost. „Možná by jednou stálo za to nemít žádný názor na věc, o které zjevně vůbec nic neví, a nedělat ze všech mužů viníky,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…